Valabil la 7.09.2011
O societate atentioneaza asupra faptului ca, potrivit proiectului de modificare si completare a Codului Fiscal, la punctul 28, in cazul diurnei, pentru ce depaseste suma legala data de lege, se percep impozit si contributii. In consecinta, daca se tine seama de aceste prevederi, impozitul si contributiile se retin atat la angajat, cat si la angajator? Se vor retine aceste datorii numai la angajat, ca beneficiar al diurnei?
Punctul 28 din OG pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal vizeaza modificarea articolului 55 alineatul (2), litera i) din Codul fiscal, noul cuprins fiind urmatorul:
"i) indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste nivelul stabilit prin hotarare de guvern pentru personalul din institutiile publice".
Consecinta acestei modificari, daca proiectul va intra in vigoare in aceasta forma, este aceea ca indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste nivelul stabilit prin hotarare de guvern pentru personalul din institutiile publice va constitui venit asimilat salariilor in vederea impunerii indiferent daca entitatea care le acorda este o persoana platitoare sau neplatitoare de impozit pe profit.
In prezent, sunt asimilate salariilor in vederea impunerii, sumele acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In ceea ce priveste contributiile sociale, pct. 89 si 90 din proiect vizeaza modificarea art. 296 indice 4 alineatul (1), litera m) precum si modificare arti. 296 indice 15, litera g). Consecinta acestei modificari, daca proiectul va intra in vigoare in aceasta forma, este aceea ca vor fi excluse din baza lunara a contributiilor sociale obligatorii indemnizatiile primite de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, la nivelul stabilit prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din institutiile publice.
Per a contrario, vor intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii, atat al celor individuale cat si al celor datorate de angajator, indemnizatiile primite de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste nivelul stabilit prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din institutiile publice.