Va reamintim ca, potrivit art. 76 din Codul fiscal sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
"Compania doreste sa acorde un imprumut fara dobanda la solicitarea angajatilor, la nivelul 2 salarii nete. Compania nu va aplica dobanda sau alte accesorii pentru acest imprumut, angajatul restituind doar suma primita intr-un termen de la 6 pana la 12 luni, rate lunare. Care este tratamentul fiscal aplicat acestui imprumut si care sunt riscurile companiei in fata unei inspectii fiscale? Este corecta acordarea imprumutului in baza solicitarii scrise a angajatului printr-un formular tipizat?"
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: PRODUCTIE
Raspunsul specialistului:
Imprumutul acordat salariatului nu reprezinta avantaj in natura daca salariatul il restituie, chiar daca angajatorul nu ii percepe dobanda.
In acest sens art. 76 alin. (4) lit. s) stabileste ca nu reprezinta venit impozabil diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere(care poate fi 0 lei) si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite.
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. q).
Se recomanda ca acordarea imprumutului sa se realizeze in baza unui contract de imprumut incheiat intre salariat si angajator in care sa se reglementeze toate drepturile si obligatiile celor doi inclusiv modalitatea de restituire a imprumutului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa de post pentru infirmierIntrebare: Va rog sa ne ajutati cu o fisa de post pentru infirmiera cod cor 532103.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reges. StudiiIntrebare: In Reges apar urmatoarele categorii de studii: Medii Medii/Scoala generala Medii cu curs de calificare Medii cu curs de calificare si licenta Medii cu licenta Medii cu licenta sau Scoala profesionala cu licenta NA Postliceale Postliceale/Medii Scoala generala Scoala maistri cu licenta Scoala profesionala cu licenta Studii de scurta durata Superioare Superioare cu licenta Vrea sa va intreb: 1. unde incadram studiile de master 2. unde incadram studiile de 8 clase (la Scoala generala sau la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<