Formalitati privind detasarea lucratorilor salariati sau independenti

22 Iunie 2012
22 Iunie 2012
Formularul E101detasarea lucratorilor salariatisalariati independenti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditia detasarii este aceea ca raportul de subordonare intre angajatorul din Romania si lucratorul salariat detasat sa fie mentinut.

Detasarea nu este posibila in cazurile urmatoare:

- angajatorul din statul membru in care lucratorul salariat/independent desfasoara activitatea cu caracter temporar in calitate de lucrator detasat il pune pe lucratorul detasat din Romania la dispozitia altui angajator aflat pe teritoriul statului in care lucratorul salariat/independent desfasoara activitatea cu caracter temporar sau pe teritoriul altui stat membru;

- lucratorul este recrutat in Romania pentru a fi detasat de catre un angajator situat pe teritoriul unui al doilea stat membru, pentru a desfasura activitate la un angajator situat pe teritoriul unui al treilea stat membru;

- lucratorul este recrutat in Romania, de catre un angajator situat pe teritoriul unui al doilea stat membru, pentru a desfasura activitate in Romania.

Elementele definitiei detasarii:

A. Un lucrator salariat, inclusiv marinarii care desfasoara activitate salariata:

- este trimis de angajatorul sau obisnuit in alt stat membru
- in contul angajatorului sau
- pentru o perioada de timp determinata, de cel mult douasprezece luni
- in timp ce ramane sub autoritatea angajatorului sau
- cu conditia ca lucratorul salariat in cauza sa nu fie trimis pentru inlocuirea altei persoane careia i-a expirat perioada de detasare

B. Un lucrator independent, inclusiv marinarii care desfasoara activitate independenta

- se duce in alt stat membru
- in vederea prestarii unei activitati determinate in aceasta tara
- in contul sau
- pentru o perioada de timp determinata, de cel mult douasprezece luni in timp ce isi mentine mijloacele necesare desfasurarii activitatii independente in statul de trimitere, pentru a fi in masura sa isi reia activitatea profesionala.

Formularul utilizat este E101 "Atestat cu privire la legislatia aplicabila" emis de catre CNPAS in cazul detasarii de drept pentru o perioada cel mult egala cu 12 luni. Cererea pentru obtinerea Formularului E101 trebuie completata de catre angajator, in cazul detasarii unuia/mai multor lucratori salariati, sau de catre lucratorul independent care intentioneaza sa desfasoare o activitate cu caracter temporar pe teritoriul altui stat membru.

Cererea se depune la sediul CNPAS cu 45 de zile calendaristice inainte de inceperea perioadei de detasare, insotita de documentele necesare emiterii formularului de detasare. in situatii exceptionale, daca motivele care au dus la nerespectarea termenului de 45 de zile calendaristice, formularul poate produce efecte juridice retroactive daca termenul de 45 de zile calendaristice este depasit, sau daca formularul a fost emis dupa incetarea detasarii, daca cererea pentru emiterea formularului a fost depusa in cel mult 45 de zile calendaristice de la incetarea detasarii.

Cu toate acestea, CNPAS poate refuza emiterea formularului in cele doua conditii mentionate, daca motivele care au determinat nerespectarea termenului de 45 de zile calendaristice nu sunt justificate.

Formularul E101 isi produce efectele juridice pe durata detasarii, atata timp cat nu este anulat de catre CNPAS. Daca institutia unui stat membru care ar putea percepe contributii sociale contesta corectitudinea eliberarii formularului E101, aceasta institutie trebuie sa solicite CNPAS anularea acestui formular.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]