Va reamintim ca, prin Legea 72/2022, art. 1, s-a stabilit ca se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a calificarii ulterioare de catre organul fiscal a sumelor reprezentand indemnizatii sau orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada delegarii, detasarii sau desfasurarii activitatii pe teritoriul altei tari, de catre angajati ai angajatorilor romani care si-au desfasurat activitate pe teritoriul altei tari, aferente perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, si neachitate.
ATENTIE: Legea privind Diurna a fost modificata recent!
Gasiti AICI detalii despre CE s-a schimbat si DE CAND se aplica noua legislatie Intrebare: Societatea N SRL are conducatori auto care lucreaza pe comunitate 6 saptamani cu 2 saptamani acasa. Avand in vedere ca conducatori auto sunt 31 de zile in luna mai, in stainatate, care este indemnizatia de delegare (diurna), conform cu Legea 72/2022, (ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate."
Raspunsul specialistilor:
Detasarea transnationala se stabileste pe zile calendaristice. Prin urmare, indemnizatia de detasare transnationala se stabileste pe zile calendaristice. Ceea ce se stabileste pe zile lucratoare este plafonul suplimentar introdus prin Legea 72/2022.
Mai jos exemplu pentru calculul diurnei neimpozabile pentru deplasare intr- o luna cu 22 de zile lucratoare. Exemplul este pentru un salariu de baza brut de 3000 lei. Atentie la faptul ca se ia in considerare salariul de baza brut mentionat in contractul individual de munca.
87,5 x 5 = 437,5 lei
3.000 x 3 = 9000 lei
9000 lei : 22 = 409,09 lei
Astfel, avem doua rezultate 437,5 si 409,09 din care diurna maxima neimpozabila este suma mai mica adica 409,09 lei.
Diurna (indemnizatia de detasare transnationala) de care poate beneficia salariatul fara taxe salariale este in cuantum de 409, 09 lei/zi calendaristica. Astfel, inmultiti suma de 409, 09 lei cu numarul de zile calendaristice in care salariatul este detasat.
Intodeauna la stabilirea diurnei maxime neimpozabile efectuati cele doua calcule:
1) 2,5 x diurna stabilita pentru institutii publice;
2) salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca x 3 : numarul de zile lucratoare.
Comparati apoi cele doua rezultate si acordati neimpozabil cuantumul mai mic pentru fiecare zi calendaristica de detasare transnationala.