Romania este si parte din grupul statelor membre, impreuna cu Cehia, Cipru, Croatia, Luxemburg, Portugalia, Slovenia, Spania si Suedia, care au primit un aviz motivat in ceea ce priveste notificarea transpunerii complete in legislatia nationala a Directivei 2014/67/UE, de stabilire a masurilor si mecanismelor de control necesare pentru implementarea, punerea in aplicare si mai buna si uniforma executare a detasarii lucratorilor.
UE doreste ca strainii care isi cauta un loc de munca sa aiba mai usor dreptul la libera circulatie
Obiectivul Directivei 2014/54/UE este de a permite persoanelor care lucreaza sau care isi cauta un loc de munca in alta tara din UE sa isi exercite mai usor dreptul la libera circulatie, garantat de legislatia UE. Ea prevede masuri pentru a sprijini si proteja cetatenii mobili ai Uniunii, pentru a asigura un acces mai bun la informatiile privind drepturile la libera circulatie, pentru a combate discriminarea pe motive de nationalitate in ceea ce priveste accesul la locurile de munca, remunerarea si alte conditii de munca, precum si pentru a depasi obstacolele nejustificate din calea liberei circulatii.
Statele membre aveau obligatia de a transpune aceasta directiva si de a comunica masurile nationale de transpunere Comisiei pana la 21 mai 2016. Ca urmare a scrisorilor de punere in intarziere trimise in septembrie 2016, Comisia Europeana a hotarat sa trimita avize motivate celor 8 state membre sus-mentionate. Daca autoritatile din aceste state membre nu iau masuri in termen de doua luni, cazul poate fi inaintat Curtii de Justitie a UE.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
In legatura cu Directiva 2014/67/UE, actele cu putere de lege si cele administrative ale statelor membre, necesare pentru a se conforma acesteia, trebuiau sa intre in vigoare pana la 18 iunie 2016, iar Comisia trebuia informata imediat in acest sens. Avand in vedere ca autoritatile nationale inca nu au notificat adoptarea masurilor necesare, Comisia a hotarat sa trimita acestor state avize motivate.
IMPORTANT! Daca autoritatile nationale nu iau masuri in termen de doua luni, cazul poate fi inaintat Curtii de Justitie a UE.
Sursa: Comisia Europeana