8 sfaturi practice pentru a fi productiv si relaxat in telemunca. DA, se poate!

telemunca 2021munca de acasaproductivitate telemuncaproductiv munca de acasa
8 sfaturi practice pentru a fi productiv si relaxat in telemunca. DA, se poate!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Chiar daca telemunca nu va fi o regula aplicata la nesfarsit de catre angajatori, nu stim in ce moment vom reveni la munca de la birou. O astfel de incertitudine nu poate decat sa ne faca sa consideram, in continuare, munca de acasa ca o schimbare temporara. Insa efectele unei dezorganizari in ce priveste telemunca sunt semnificative, iar noi avem responsabilitatea de a le combate pentru a ne bucura de o sanatate fizica si psihica pe termen lung. 
 
Iata doar cateva dintre metodele care va ajuta sa fiti nu doar mai productivi cand lucrati de acasa, ci si mai relaxati. Fiindca o lipsa de organizare nu va face decat sa va ingreuneze indeplinirea sarcinilor de lucru si sa ridice nivelul zilnic de stres. Din fericire, exista si rezolvari. 
 
1. Biroul vostru trebuie sa fie ca o gradina japoneza zen
 
Fara sa fie obligatoriu sa va puneti un bonsai pe masa de lucru, ideea de baza este ca spatiul de lucru sa fie unul ordonat si, mai ales, unul care sa va placa, sa va relaxeze si sa va inspire. Pastrati curatenia in acest spatiu, aruncati orice hartiute inutile, pixuri consumate, rapoarte invechite.

Faceti ordine si pastrati, pe cat posibil, cat mai putine obiecte pe birou. Puteti achizitiona chiar cateva obiecte noi de birotica: un organizator nou, o agenda noua, o cana noua de cafea, orice care va poate ajuta sa munciti cu mai mult drag si spor!
 
 
2. Luati lucrurile pe rand
 
In telemunca, este tentant sa luati pauze pe care nu ati fi avut cum sa le luati la birou, sa pregatiti ceva de mancare sau sa indeplini o alta sarcina prin casa, din nou fapt imposibil daca ati fi fost la birou.

Organizati-va ziua in asa fel incat sa existe un anumit timp alocat acestor lucruri, fie inainte de inceperea programului, fie in “pauza de pranz”. Cu cat va concentrati mai mult doar asupra unei singure sarcini, cu atat veti fi mai productivi!
 
 
3. Planificati totul
 
Mersul la birou cu un program strict insemna o organizare temeinica a zilei noastre, cel putin timp de 8-10 ore. Rutina instalata ne ajuta sa fim mai productivi, chiar daca nu ne dadeam seama. Faptul ca dimineata ne imbracam si ieseam din casa, faptul ca mergeam pe jos chiar si zece-cincisprezece minute, toate acestea contribuiau la o stare psihica infinit mai buna pe termen lung. Telemunca implica sa lucram de acasa si elimina din start iesirile zilnice la care eram obligati anterior, prin natura locului de munca.

Aveti acum, fara indoiala, perioada de cate 3-4 zile la rand in care nu mai iesiti din casa. A planifica totul va ajuta sa stabiliti o rutina, sa stiti cum va arata ziua de maine, sa alungati sau sa diminuati incertitudinea si sa va treceti in agenda inclusiv 10-20 minute de plimbat pe afara. 
 
 
4. O noua lista
 
Acum ca ati planificat ce aveti de facut, pentru a fi productivi e nevoie si de o lista cu ceea ce NU ar trebui sa faceti. Nu ar trebui, de exemplu, sa lasati timpul sa curga fara oprire in timp ce va lasati furati de social media.

Nu ar trebui sa vreti sa faceti de doua ori mai multe lucruri intr-un interval de timp in care, la birou, nu ati fi avut decat o sarcina anume de indeplinit. Nu puneti mai multa presiune pe voi decat exista deja in contextul actual. Nu lucrati din pat, nu lucrati de pe cea mai confortabila canapea din casa. 

 
5. Incepeti cu ce e mai important si eficient
 
Pornind de la presupunerea ca v-ati organizat deja ziua in agenda, identificati acea sarcina de lucru importanta si utila care are un impact semnificativ asupra rezultatului total al muncii. Poate fi o strategie anume, un raport, o analiza complexa.  De cele mai multe ori, conform principiului Pareto, optzeci la suta din rezultatele muncii vin dintr-un procent de doar  20% actiune. De exemplu, cincisprezece minute pe zi de exercitii fizice v-ar ajuta semnificativ sa va imbunatatiti tonusul. 


 
6. Alegeti haine de lucru
 
Oricat ar parea de inutil, acest gest de a iesi din pijamale se leaga nu doar de toate cele de mai sus, ci si de a ne pacali creierul, transmitandu-i ca avem ceva important de facut. Acest schimb de haine va ofera inclusiv sansa de a spune stop muncii la final de zi si de a transmite mintii ca acum poate incepe perioada de relaxare, ca ati “inchis” usa biroului.

Cand muncim de acasa, multe dintre astfel de limite dintre viata profesionala si cea personala tind sa dispara, iar asta are consecinte negative pe care trebuie sa le evitam tocmai prin stabilirea unor granite clare. 

 
7. Spuneti “Nu” la nevoie
 
Aveti cu siguranta prieteni, rude sau cunostinte cu un program flexibil de munca sau cu mult mai mult timp liber. Ar putea considera, acum ca lucrati de acasa, ca este in ordine sa va faca o vizita la “noul birou”. Realitatea e insa ca ati schimbat doar sediul, nu si locul de munca si nu ati castigat un volum mai mic de lucru.

Spuneti “nu” persoanelor care par sa ignore aceste aspecte si stabiliti limite clare cand vine vorba de astfel de vizite inoportune. 
 
 
8. Cereti ajutorul. 
 
Fie ca e vorba de cineva care sa stea cu copiii, fie ca aveti nevoie de un computer nou si angajatorul vi l-ar putea achizitiona, cereti ajutorul si nu pozati in martirul din spatele biroului. Este esential sa spuneti pe nume lucrurilor de care aveti nevoie. De foarte multe ori cei din jur nu isi dau seama pentru ca sunt preocupati de propriile probleme si e firesc sa fie astfel din moment ce nimeni nu poate citi gandurile altor oameni. Faceti apel, in functie de problema, la angajator, comunitate, la rude, la prieteni.

De foarte multe ori, ajutorul vine din directii neasteptate, dar apare, fara indoiala, in cele din urma. 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
telemunca 2021munca de acasaproductivitate telemuncaproductiv munca de acasa

Data aparitiei: 03 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

8 sfaturi practice pentru a fi productiv si relaxat in telemunca. DA, se poate! Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]