Sporul de weekend reglementat de CCM sau RI? Se va inregistra in Revisal?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
19 Ianuarie 2023
19 Ianuarie 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
sporul de weekendtimpul de muncasporul de repaus
Sporul de weekend reglementat de CCM sau RI? Se va inregistra in Revisal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Sporul de repaus este 1% din salariul realizat in luna respectiva sau 1% din valoarea orelor suplimentare?"
 
In ceea ce priveste munca in zilele de repaus saptamanal, art. 137 din Codul muncii, republicat, stabileste urmatoarele reguli:
 
– repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica;
– in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Prin urmare, sporul pentru weekend se acorda astfel cum a fost reglementat prin contractul de munca si prin regulamentul intern.
Daca sporul pentru weekend a fost stabilit prin contractul individual de munca intr-un procent de 1% din salariul de baza si prin act aditional s-a stabilit ca este inclus in salariul de baza (cu conditia ca salariul de baza sa nu fie salariul minim pe economie), acest spor nu se va mai inregistra in registrul de evidenta a salariatilor. Astfel, sporurile incluse in salariul de baza nu se vor inregistra separat in registrul de evidenta a salariatilor intrucat, odata ce au fost incluse, ele fac parte din salariul de baza, salariu ce este inregistrat in registru.
 
Potrivit art. 3 alin. (1) lit. h) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde salariul de baza lunar brut indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca. In aceste conditii, angajatorul va completa in registru fiecare modificare intervenita (lunar sau ocazional) asupra cuantumului salariului sau al sporului acordat fiecarui salariat.
 
Orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 lit. h) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor se va inregistra in registru in termenul prevazut la art. 4 alin. (3) din H.G. nr. 905/2017, respectiv in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.
 
Avand in vedere ca sporurile se acorda in functie de salariul realizat intr-o luna, acestea se vor inregistra lunar in Registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal).
 
In concluzie, daca sporurile acordate prin contractul individual de munca vor fi incluse in salariul de baza, acestea nu se vor inregistra in ReviSal, dar daca aceste sporuri nu sunt incluse in salariul de baza si variaza de la o luna la alta, acestea se vor inregistra, in fiecare luna, in ReviSal, in cuantum sau procent, astfel cum au fost negociate.
 
Mai multe raspunsuri despre timpul de lucru, sporuri si orare puteti afla din lucrarea Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, DETALII AICI >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]