Inca de luna aceasta, potrivit datelor furizate de Institutul National de Statistica (INS) si colectate de la managerii unora dintre cele mai semnificative companii romanesti, piata cunoaste o crestere semnificativa in domenii precum industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul.
Raportul realizat de INS arata ca managerii din industria prelucratoare estimeaza o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%), pentru urmatoarele trei luni. In privinta numarului de salariati, acestia considera ca piata va fi stabila, iar soldul conjunctural va atinge valoarea de +3% pe total industrie prelucratoare (+8% pentru intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).
O crestere si mai accentuata va fi inregistrata in activitati precum fabricarea autovehiculelor de transport rutier (sold conjunctural +18%), fabricarea bauturilor (sold conjunctural +8%), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice si fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (solduri conjuncturale +5%). In ceea ce priveste preturile produselor aferente, cresterea estimata este una moderata (sold conjunctural +11%).
Tot o crestere moderata se va inregistra si in comertul cu amanuntul, aceasta avand un sold conjunctural de +9%. In acelasi timp, volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural +5%).
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Diurna legala in Romania si in strainatate
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Numarul de angajati din acest sector ar trebui sa fie stabil in urmatoarele trei luni si sa prezinte un sold conjunctural de +1%. Se estimeaza insa ca preturile de vanzare cu amananuntul in cazul societatilor comerciale vor inregistra cresteri (sold conjunctural +21%). Serviciile vor prezenta stabilitate in ceea ce priveste numarul de angajati (sold conjunctural +3%) si se va inregistra o crestere moderata a preturilor de vanzare sau de facturare a prestatiilor (sold conjunctural +11%).