Inca de luna aceasta, potrivit datelor furizate de Institutul National de Statistica (INS) si colectate de la managerii unora dintre cele mai semnificative companii romanesti, piata cunoaste o crestere semnificativa in domenii precum industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul.
Raportul realizat de INS arata ca managerii din industria prelucratoare estimeaza o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%), pentru urmatoarele trei luni. In privinta numarului de salariati, acestia considera ca piata va fi stabila, iar soldul conjunctural va atinge valoarea de +3% pe total industrie prelucratoare (+8% pentru intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).
O crestere si mai accentuata va fi inregistrata in activitati precum fabricarea autovehiculelor de transport rutier (sold conjunctural +18%), fabricarea bauturilor (sold conjunctural +8%), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice si fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (solduri conjuncturale +5%). In ceea ce priveste preturile produselor aferente, cresterea estimata este una moderata (sold conjunctural +11%).
Tot o crestere moderata se va inregistra si in comertul cu amanuntul, aceasta avand un sold conjunctural de +9%. In acelasi timp, volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural +5%).
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Numarul de angajati din acest sector ar trebui sa fie stabil in urmatoarele trei luni si sa prezinte un sold conjunctural de +1%. Se estimeaza insa ca preturile de vanzare cu amananuntul in cazul societatilor comerciale vor inregistra cresteri (sold conjunctural +21%). Serviciile vor prezenta stabilitate in ceea ce priveste numarul de angajati (sold conjunctural +3%) si se va inregistra o crestere moderata a preturilor de vanzare sau de facturare a prestatiilor (sold conjunctural +11%).