UPDATE 7.04.2022:
Guvernul a aprobat in sedinta de din 6.04.2022 noi masuri de protectie sociala pentru salariatii angajatorilor a caror activitate este afectata de criza din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus.
Prin Ordonanta de Urgenta, Executivul a reglementat ca salariatii carora angajatorii le suspenda temporar contractul individual de munca potrivit art. 52 alin. 1 lit.c) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, sa beneficieze de o indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.
Aceasta masura se va acorda pana la 31 decembrie 2022 pentru salariatii angajatorilor afectati in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii cu operatori economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus ca urmare a efectelor generate de agresiunea militara rusa asupra Ucrainei, precum si pentru salariatii angajatorilor supusi sanctiunilor internationale si care au instituite masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei. Masura va fi suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Vor putea solicita acest sprijin angajatorii care inregistreaza in luna pentru care cer masura o diminuare a incasarilor cu minimum 20% fata de veniturile realizate in luna ianuarie 2022 sau fata de veniturile realizate in luna similara a anului 2021, precum si cei care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Pentru acordarea indemnizatiei, angajatorii depun prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal, insotita de o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca au fost afectati in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii cu operatori economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militara rusa asupra Ucrainei. Alaturi de cerere si declaratie se anexeaza balanta de venituri si cheltuieli aferenta lunii pentru care se solicita indemnizatia, precum si balanta de venituri si cheltuieli la care se raporteaza diminuarea, sau, dupa caz, de copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice in domeniul sanctiunilor internationale, emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si de lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului.
Stirea initiala, din 31.03.2022: Angajatii romani care lucreaza in cadrul unor companii rusesti vor fi sustinuti de catre statul roman, in sensul ca acestia vor primi 75% din salariu, daca vor intra in
somaj tehnic.
Concret, Guvernul doreste sa sprijine aceste companii, care colaboreaza cu tari precum Ucraina, Rusia sau Belarus, asa cum a anuntat in urma cu cateva saptamani. Asadar, daca aceste firme isi vor reduce activitatea sau vor fi nevoite sa inchida, angajatii nu vor avea atat de mult de suferit, avand in vedere ca statul roman le va oferi somaj tehnic.
Ministrul Muncii, Marius Budai, pentru
Agerpres:
"Deocamdata nu exista cazuri de firme care au astfel de probleme. Dar vor fi probabil cazuri in care societati comerciale, ati vazut cazul TMK, in care ne-am implicat si am intervenit sa isi poate lua salariile, daca intervine vreo problema pe lantul de aprovizionare si nu mai au materie prima, cu siguranta productia se reduce, atunci avem nevoie de o protectie sociala", a declarat ministrul.
In acest context, angajatorul va fi protejat la randul sau, iar concedierile vor fi amanate:
"Angajatorul este sprijinit sa nu faca concedieri. Statul preia o parte din cheltuielile cu angajatii. Mergem pe acea forma de 75% cum s-a mers si la pandemie. Ordonanta de Urgenta va fi valabila pana la 31 decembrie 2022 si daca va fi cazul o vom prelungi", a mai declarat Budai.
"Am inceput cu Ucraina si Rusia, dar am aflat ca exista firme care au relatii contractuale si cu Belarus si am introdus si aceasta tara."
Conform ministrului, nu va mai dura mult pana cand aceasta hotarare va intra in vigoare, mai fiind necesare doar cateva avize, in acest sens.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<