Statul roman sprijina angajatii aflati in somaj TEHNIC cu 75% din salariu, ca urmare a sanctionarii Rusiei

somaj tehnic sanctiuni rusiasomaj tehnic 2022firme rusia
Statul roman sprijina angajatii aflati in somaj TEHNIC cu 75% din salariu, ca urmare a sanctionarii Rusiei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 7.04.2022:

Guvernul a aprobat in sedinta de din 6.04.2022 noi masuri de protectie sociala pentru salariatii angajatorilor a caror activitate este afectata de criza din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus.
 
Prin Ordonanta de Urgenta, Executivul a reglementat ca salariatii carora angajatorii le suspenda temporar contractul individual de munca potrivit art. 52 alin. 1 lit.c) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, sa beneficieze de o indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.
 
Aceasta masura se va acorda pana la 31 decembrie 2022 pentru salariatii angajatorilor afectati in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii cu operatori economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus ca urmare a efectelor generate de agresiunea militara rusa asupra Ucrainei, precum si pentru salariatii angajatorilor supusi sanctiunilor internationale si care au instituite masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei. Masura va fi suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
Vor putea solicita acest sprijin angajatorii care inregistreaza in luna pentru care cer masura o diminuare a incasarilor cu minimum 20% fata de veniturile realizate in luna ianuarie 2022 sau fata de veniturile realizate in luna similara a anului 2021, precum si cei care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
Pentru acordarea indemnizatiei, angajatorii depun prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal, insotita de o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca au fost afectati in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii cu operatori economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militara rusa asupra Ucrainei. Alaturi de cerere si declaratie se anexeaza balanta de venituri si cheltuieli aferenta lunii pentru care se solicita indemnizatia, precum si balanta de venituri si cheltuieli la care se raporteaza diminuarea, sau, dupa caz, de copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice in domeniul sanctiunilor internationale, emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si de lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului.


Stirea initiala, din 31.03.2022:

Angajatii romani care lucreaza in cadrul unor companii rusesti vor fi sustinuti de catre statul roman, in sensul ca acestia vor primi 75% din salariu, daca vor intra in somaj tehnic.
 
Concret, Guvernul doreste sa sprijine aceste companii, care colaboreaza cu tari precum Ucraina, Rusia sau Belarus, asa cum a anuntat in urma cu cateva saptamani. Asadar, daca aceste firme isi vor reduce activitatea sau vor fi nevoite sa inchida, angajatii nu vor avea atat de mult de suferit, avand in vedere ca statul roman le va oferi somaj tehnic.
 
Ministrul Muncii, Marius Budai, pentru Agerpres:
 
"Deocamdata nu exista cazuri de firme care au astfel de probleme. Dar vor fi probabil cazuri in care societati comerciale, ati vazut cazul TMK, in care ne-am implicat si am intervenit sa isi poate lua salariile, daca intervine vreo problema pe lantul de aprovizionare si nu mai au materie prima, cu siguranta productia se reduce, atunci avem nevoie de o protectie sociala", a declarat ministrul.
 
In acest context, angajatorul va fi protejat la randul sau, iar concedierile vor fi amanate:
 
"Angajatorul este sprijinit sa nu faca concedieri. Statul preia o parte din cheltuielile cu angajatii. Mergem pe acea forma de 75% cum s-a mers si la pandemie. Ordonanta de Urgenta va fi valabila pana la 31 decembrie 2022 si daca va fi cazul o vom prelungi", a mai declarat Budai.
 
"Am inceput cu Ucraina si Rusia, dar am aflat ca exista firme care au relatii contractuale si cu Belarus si am introdus si aceasta tara."
 
Conform ministrului, nu va mai dura mult pana cand aceasta hotarare va intra in vigoare, mai fiind necesare doar cateva avize, in acest sens.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnic sanctiuni rusiasomaj tehnic 2022firme rusia

Data aparitiei: 07 Aprilie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Statul roman sprijina angajatii aflati in somaj TEHNIC cu 75% din salariu, ca urmare a sanctionarii Rusiei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]