Tinand cont de tendintele din evolutia activitiatii economice din Romania, in perioada iulie-septembrie 2022, se poate remarca:
- Crestere a activitatii in comertul cu amanuntul
- Relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare, constructii si servicii
- Crestere accentuata a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul
Va precizam inca de la inceput ca, potrivit Institutului National de Statistica (
INS), soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS.
Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
Industria prelucratoare
In cadrul anchetei de conjunctura din luna iulie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +3%). Pentru activitatea de fabricare a bauturilor se va inregistra cea mai mare crestere (sold conjunctural +39%).
Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare.
Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +36%).
Constructii
Potrivit estimarilor din luna iulie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +10%).
Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere accentuata a acestora (sold conjunctural +52 %).
Comert cu amanuntul
In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +20%).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +18%).
Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +51%).
Servicii
Conform estimarilor din luna iulie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%).
Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +25%).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Munca in weekendIntrebare: Un salariat efectueaza 10 ore de weekend in cursul lunii. Conform CCM orele efectuate in weekend sunt platite 200% si cu un spor de weekend de 1%. Salariatul insa are in cursul aceleasi luni 4 ore de invoire care conform CCM se compenseaza din orele suplimentare efectuate pe parcursul lunii. Intrebarea este: Aceste ore de invoire se compenseaza din orele efectuate in weekend adica se vor scadea si ii vor mai ramane 6 ore platite 200% si sporul de 1% se aplica doar la cele 6 ore ramase sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Studenta. CM cod 08Intrebare: O societate are o salariata studenta (22 ani), incadrata cu 8 ore, CIM din 24.02.2025. A adus primul concediu medical cu 28.04 pe cod 08 995 sarcina si lauzie. Nu are stagiu cotizare la firma ultimele 6 luni (desi a mai lucrat vara cate 3 luni anii trecuti) dar este asigurata in sistemul de sanatate fiind studenta pana in 26 ani. Intrebarea este: firma va putea sa recupereze de la CAS sumele platite ca si indemnizatie concediu sau nu? Daca da, cum trec efectiv in documentatia de recuperare care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<