Studiu de caz: Modificarea sarcinilor de la locul de munca si emiterea unei decizii in acest sens

01 Iulie 2011
01 Iulie 2011
Codul munciiHG 161/2006programdurata munciimodificare loc de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul diferitelor companii sau intreprinderi, se procedeaza uneori la modificarea sarcinilor de lucru ale unui angajat sau la schimbarea departamentului, functia fiind similara. Ce se intampla insa in situatia in care acesta, in urma instructajului de protectie a muncii si dupa acceptul sau scris, refuza semnarea actului aditional?

Asa cum prevede legea, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Se noteaza insa ca aceste modificari ce se doresc efectuate, pot face referire la oricare dintre aspectele urmatoare: durata contractului, locul muncii, felul muncii, conditiile de munca, salariul sau timpul de munca si timpul de odihna.

Cu privire la modificarea locului de munca, aceasta masura poate fi executata numai cu acordul salariatului, prin act aditional la CIM. Angajatorul nu dispune de posibilitatea modificarii in mod unilateral al locului de munca detinut de salariat prin emiterea unei decizii de emiterea unei decizii de schimbare a locului de munca, ci prin incheierea cu salariatul a unui act aditional la CIM semnat de ambele parti prin care se prevede in mod expres aceasta modificare.

In continuare, potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

De notat ca data aparitiei modificarii la care se refera art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, este data acordului de vointa al celor doua parti in privinta modificarii locului de munca, angajator, pe de o parte, si salariat, pe de alta parte, si nu data deciziei unilaterale emise de angajator de modificare a locului de munca al salariatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]