Este important sa stabilim in ce masura, in cazul in care nu repartizam in CIM programul de lucru pentru un angajat cu timp partial, savarsim o incalcare a normelor in vigoare. Sa precizam, asadar, in ce masura este nevoie sa intocmim un act aditional pentru solutionarea corecta a situatiei amintite.
Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 105 alin. (1) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca (CIM) cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Toate aceste elemente sunt obligatorii de a fi inserate in contractele individuale de munca cu timp partial.
Potrivit art. 105 alin. (2) din Codul muncii , republicat, in situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.
Asadar elementele prevazute de art. 105 alin. (1) din Codul muncii , republicat, sunt obligatorii de a fi inserate in cuprinsul CIM cu timp partial, in sens contrar contractul se considera ca fiind incheiat pentru norma intreaga.
Cu alte cuvinte, inca de la incheierea contractului individual de munca cu timp partial in speta aveati obligatia de a insera in cuprinsul contractului, alaturi de durata muncii si repartizarea programului de lucru, pentru a nu fi supus riscului de a intra sub incidenta dispozitiilor art. 105 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
Observam insa o deficienta in formularea legiuitorului, in sensul ca nu se precizeaza daca lipsa tuturor elementelor sau numai a unui singur element prevazut de art. 105 alin. (1) din Codul muncii, republicat, conduc la considerarea contractului ca fiind incheiat pentru norma intreaga. In aceste conditii urmeaza ca in practica, de la caz la caz, instanta judecatoreasca sa stabileasca masura aplicabilitatii art. 105 alin. (2) din Codul muncii , republicat, in lipsa unui singur element din CIM cu timp partial.
Apreciem ca nimic nu va impiedica ca in lipsa cuprinderii in CIM a repartizarii programului de lucru al salariatului cu CIM cu timp partial sa incheiati un act aditional cu salariatul in acest sens, care, alaturi de contractul individual de munca cuprinzand celelalte elemente obligatorii ale unui CIM cu timp partial, va va sprijini sa probati in eventualitatea unei actiuni intentate de salariat pentru considerarea contractului lui de munca ca si CIM nu norma intreaga, contrariul.