Raspuns: Intrucat salariile se stabilesc prin negocieri individuala sau/si colectiva intre angajator si salariati sau reprezentanti ai acestora, contractul individual de munca va putea fi modificat numai prin acordul partilor.
Dificultatea unei astfel de proceduri consta in faptul ca anterior modificarii unui contract individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le modifice, inclusiv modificare salariu de baza si a altor elemente constitutive ale veniturilor salariale. Orice modificare impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.
Va propunem aplicarea dispozitiilor art. 52 alin. (3) din Codul muncii republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011.
Astfel, potrivit art. 52 alin. (3) din Codul muncii , in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Asadar, programul de lucru va putea fi redus de la 5 zile la 4 zile pe saptamana cu reducerea corespunzatoare a salariului.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Conform prevederilor art. 112 alin. (1) din Codul muncii , pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana iar potrivit art. 113 alin. (1), repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
In sfarsit, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Avand in vedere prevederile legale enuntate, daca salariatul va lucra de luni pana joi cate 8 /zi, si nu va lucra in ziua de vineri, pe cale de consecinta, daca in ziua de vineri, in baza art. 52 alin. (3) din Codul muncii , salariatul nu presteaza activitate salariul sau va fi diminuat cu suma aferenta celor 8 ore lucratoare.
In concluzie, pentru modificarea salariului element esential al unui contract individual de munca se incheie act aditional la contract prin negociere cu salariatul.