Potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2011 – 2014, salariul de baza minim brut pe ora, negociat, va fi de 4,118lei/ora, respectiv 700 lei pentru un program complet de lucru de 170 de ore pe luna.
(2) Strict pentru anul 2011, se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati:
a) muncitori:
1. necalificati – 1;
2. calificati – 1,1.
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala – 1,1;
2. postliceala – 1,15;
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri – 1,3;
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
2. studii superioare de scurta durata – 1,3.
d) personalul incadrat in functii pentru care conditia de paregatire este cea de studii superioare – 1,72.
(3) Coeficientii de ierarhizare de la alin. ( 1) se aplica la salariul minim negociat pe unitate.
(4) Salarizarea personalului incadrat conform alin. (1), se va stabili tinand cont si de standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiei respective.
Daca, conform grilei de salarizare, salariul brut este rezultatul inmultirii salariului minim cu coeficientul de ierarhire corespunzator postului ocupat, vor fi modificate toate salariile ca urmare a modificarii salariului minim.
Prevederile Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2011 – 2014 se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2011, astfel ca, salariile vor fi majorate incepand cu aceasta data. Contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate se va modifica in conformitate cu prevederile Contractului colectiv de munca unic la nivel national.
La alineatul (2) al art. 17 din Codul muncii, sunt enumerate elementele cu privire la care salariatul trebuie informat, intre care si salariul.
La alineatul (4) insa, art. 17 din Codul muncii stabileste ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
De aceea, nu este obligatorie incheierea actului aditional, prin exceptie de la prevederile art. 17 alin. (4) teza I din Codul muncii, in cazul modificarii salariului minim in baza legii sau a contractului colectiv de munca aplicabil.
Asadar, modificarea salariului inscris in contractul individual de munca, prin fectul legii sau al contractului colectiv de munca aplicabil, poate fi operata si prin decizia angajatorului.
Aveti mai jos un Model de decizie
Model decizie colectiva
Antetul
DECIZIA NR. ........./...........................
Angajatorul S.C. .................... S.R.L. cu sediul in ..............., str. ..................... nr. 25, sector/judet .............., inregistrata la Registrul Comertului din Bucuresti sub nr. J....../........../......................., C.U.I. ....................., telefon ........................., reprezentata legal prin dl./dna ............................................in calitate de director general /administrator, emite prezenta
DECIZIE
Art. 1 In temeiul art. 40 alin. (1) lit. a) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anul 2011, emite prezenta incepand cu data de 01.01 .2011 salariul de baza lunar se modifica dupa cum urmeaza:
Nr. Crt. Nume si Prenume Functia Salariul vechi (RON) Salariul nou (RON) Semnatura de luare la cunostinta
1
2
3
4
5
6
Art. 2 Prezenta decizie va fi adusa la indeplinire de catre departamentul ....................
Director General/Administrator
.................................................