Clauzele prezentate pana acum ( clauze obligatorii) trebuie sa se regaseasca in orice contract individual de munca. Alaturi de ele, se mai pot regasi si alte clauze, potrivit intereselor partilor.
Caracterul lor facultativ vizeaza faptul ca ele pot sa fie sau sa nu fie cuprinse in continutul contractului de munca . Daca insa exista , ele trebuie precizate expres in contract. Asadar, odata negociate, prevederea lor expresa nu mai este facultativa , ci obligatorie.
Folosind linkul urmator veti gasi cuprinsul Codului muncii referitor la contractul individual de munca si un model pdf pentru download varianta actualizata
Codul muncii le numeste "clauze specifice si enumera cateva dintre ele:
- clauza cu privire la formarea profesionala | Contract de munca
Potrivit art. 189 din Codul muncii, formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:
- participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate;
- stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca ;
- stagii de practica si specializare in tara si instrainatate;
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Legis Plus Legislatia Muncii
- ucenicie organizata la locul de munca ;
- formare individualizata ;
- alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.
- clauza de neconcurenta | Contract de munca
Clauza de neconcurenta il obliga pe salariat sa nu presteze, dupa ce contractul de munca va inceta, o activitate care seafla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatotul sau. De asemenea, angajatorul se obliga sa ii plateasca o indemnizatie lunara. Aceasta indemnizatie nu poate fi mai mica de 50% din media veniturilor salariale brute din ultimile 6 luni anterioare datei incetarii contractului.
Utilitatea acestei clauze este preintampinarea riscului ca salariatul sa ii faca concurenta angajatorului utilizand informatiile, listele de furnizori si beneficiari, sistemul relational, clientii, know-how-ul si celelalte elemente ale afacerii la care a avut acces pe parcursul executa rii contractului de munca .
- clauza de mobilitate | Contract de munca
Prin clauza de mobilitate, partile in contractul individual de munca stabilesc ca , in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de ca tre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca . In acest caz, salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura .
- clauza de confidentialitate | Contract de munca
Prin clauza de confidentialitate, pa rtile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca .
In practica exista insa si alte clauze care se includ in contractul individual de munca .
Se utilizeaza , de exemplu, clauza de exclusivitate, potrivit careia salariatul se obliga sa nu lucreze pentru nici un alt angajator, in timpul liber. Salariatul care are mentionata o asemenea clauza in contractul individual de munca nu va putea cumula functia detinuta la angajatorul sau cu nici o alta functie.
ATENTIE!
Clauza de exclusivitate nu se confunda cu clauza de neconcurenta . Prin clauza de exclusivitate nu i se interzice salariatului sa se incadreze la un angajator concurent, ci la orice alt angajator.
Utilitatea unei asemenea clauze apare in ipoteza in care angajatorul doreste ca salariatul, in timpul liber, sa se odihneasca , pentru a evita suprasolicitarea si a fi apt de munca in conditii optime, a doua zi.
Exemplu
Directorul unei companii de protectie si paza a decis sa reduca timpul de munca la 6 ore/zi pentru angajatii sa i, fara micsorarea salariului, pentru a le asigura un timp suplimentar de odihna , astfel incat sa faca fata solicitarilor din timpul orelor de program. Cei mai multi dintre salariati insa , cand au constatat ca au mai mult timp liber ca de obicei, s-au angajat, in cumul de functii, ajungand, in final, mai obositi decat erau la inceput. Directorul a socotit oportuna inserarea in contractele individuale de munca a unei clauze de exclusivitate.
RECOMANDARE
Desi o asemenea clauza de exclusivitate mentionata in contractele de munca poate fi foarte utila , nu recomandam inserarea ei.
Instantele au apreciat, in repetate randuri, ca o clauza de exclusivitate este neconstitutionala , deoarece incalca libertatea muncii salariatului respectiv. Ca urmare, salariatul care a incalcat o asemenea clauza nu a fost obligat la despagubiri..