Potrivit art. 132 alin. (1) din Codul muncii –
Legea 53/2003 , ziua de duminica este intotdeauna zi de repaus saptamanal.
Potrivit art. 134 din Codul muncii , sunt considerate zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului; (Legea nr. 202/2008)
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele aparţinand acestora.
Prin urmare, ziua de duminica poate fi atat zi de repaus saptamanal cat si sarbatoare legala atunci cand una dintre sarbatorile mentionate mai sus are loc intr-o zi de duminica. De exemplu: prima zi de Pasti este intotdeauna intr-o zi de duminica - repaus saptamanal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Camin de batrani. Durata timpului de munca si a timpului de odihnaIntrebare: Am un portofoliu un ONG -camin de batrani . ONG are 12 angajatii, acestia lucrand cate 12 ore pe zi, fac si ture de noapte, lucrand si in weekend. Pentru turele lucrate in weekend primesc spor de weekend. Am primit foia de prezenta (e atasata ) pentru luna Noiembrie dar nu sunt sigura ca e intocmita corect. Am rugamintea sa ma ajutati in aceasta speta: - care sunt documentele ce trebuie intocmite la un ONG-CAMIN DE BATRANI ca la un control ITM sa fie in regula. - care este durata timpului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Avem un angajat pe perioada determinata 30.09.2024-30.12.2024. Care este ultima zi de lucru si cu ce data se inregistreaza in Revisal plecarea lui din societate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<