Intrebare:
Cum se rectifica anumite clauze stipulate in CIM contrar legislatiei in vigoare? Ex: durata CO (5 sau 20 de zile in loc de 21 de zile), preaviz, perioada de proba, etc. Se inregistreaza la ITM aceste corectii? Cum se procedeaza legal?
Pune si tu o intrebare Specialistilor in Legislatia Muncii
Detalii Click Aici
Raspuns:
In situatia expusa, sunt aplicabile dispozitiile art. 57 din Codul muncii, conform carora:
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Art. 57. - (1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
(4) In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.
(5) Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
(7) Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.
Astfel, clauzele din contractul individual de munca referitoare la durata concediului de odihna, preaviz, perioada de proba, incheiate cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare sau a contractelor colective de munca sunt lovite de nulitate. Conform alin.(4) al art. 4 mai sus citat, aceste clauze vor fi inlocuite de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile. De asemenea, in aceasta situatie, salariatul are dreptul la despagubiri.
Conform alin. (5) si (6), constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor in caz contrar, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.
Inscrisul constatator al acordului partilor se inregistreaza la inspectoratul teritorial de munca in baza art. 3 alin.(2) lit.a) din Legea nr.130/1999 potrivit caruia, angajatorii sunt obligati sa depuna la inspectoratele teritoriale de munca la care se pastreaza si se completeaza carnetele de munca ale salariatilor actele privind executarea, suspendarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca, in termen de 5 zile de la perfectarea acestora.
In consecinta, daca partile nu se inteleg, salariatul poate sesiza instanta de judecata solicitand constatarea nulitatii clauzelor care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile.