Temperaturile ridicate extreme sunt temperaturile exterioare ale aerului care fie depasesc +37°C, fie, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.
Aceste temperaturi sunt monitorizate si certificate de Administratia Nationala de Meteorologie si transmise de centrele regionale ale acesteia.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, dvs., în calitate de angajator, aveti obligatia sa asigurati urmatoarele masuri minimale:
- reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenti de aer;
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
- asigurarea echipamentului individual de protectie;
- asigurarea de dusuri.
Daca nu se pot asigura conditiile prevazute mai sus, veti lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
- reducerea duratei zilei de lucru;
- esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pâna la ora 11:00 si dupa ora 17:00;
- întreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii în locurile în care aceasta nu poate fi întrerupta, potrivit prevederilor legale.
Reducerea duratei zilei de lucru sau întreruperea colectiva a activitatii atrage fie recuperarea în urmatoarele 6 luni a timpului nelucrat cu mentinerea drepturilor salariale, fie acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat în situatia în care nu se recupereaza timpul nelucrat.