De ce peste 60% dintre companii vor disponibiliza angajati, daca va creste salariul minim

majorare salariu minim brut 2018efecte majorare salariu minim brut
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiectul de lege pentru marirea salariului minim brut pe economie se afla in dezbatere publica, iar daca va fi aprobat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial, va incepe sa produca efecte la nivel de tara.

Ce presupune, mai exact, aceasta lege? Este vorba despre majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018, adica va creste la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore in medie pe luna.

Conform unui sondaj realizat de Consiliul National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Private din Romania (CNIPMMR), mai bine de 83% dintre antreprenori au declarat ca nu isi pot permite majorarea salariului minim, iar 60% vor disponibiliza oameni, ca urmare a acestei masuri.

Aceste declaratii au fost facute de Florin Jianu, presedintele Consiliului, la evenimentul Topul National al Firmelor Private din Romania, informeaza Agerpres.

"Saptamana aceasta am aplicat un chestionar la care au raspuns in jur de 400 de intreprinzatori si datele arata ca 82,9% dintre ei spun ca nu au capacitatea de a mari salariul minim, 60% vor disponibiliza oameni ca urmare a acestei masuri si peste 90% au spus ca posibilitatea lor maxima de a mari salariul minim este de 100 de lei", a anuntat Jianu.

Trebuie schimbate sase milioane de contracte, atat in mediul public, cat si in mediul privat, ca urmare a trecerii contributiilor sociale in seama angajatilor. Asa ca presedintele crede ca aceste masuri nu vor face altceva decat sa bulverseze mediul de afaceri:

"S-a spus ca se mut contributiile de la angajator la angajat, de fapt ramane un procent si la angajator. Unele dintre salarii vor scadea. Am facut calcule aritmetice si pentru 90% dintre IMM-uri aceasta trecere a contributiilor va insemna costuri salariale suplimentare. Deci salariile nu cresc, ci dimpotriva", a precizat Jianu.


De ce noua contributie asiguratoare pentru munca, in valoare de 2,25%, ar putea creste fiscalitatea

Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25% datorata de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora este dezaprobata de Consiliul National pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).


Care sunt motivele? Secretarul general al Consiliului, Liviu Rogojinaru a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca aceasta masura va duce la cresterea fiscalitatii...citeste mai multe despre contributiile sociale aici >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare salariu minim brut 2018efecte majorare salariu minim brut

Data aparitiei: 03 Noiembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

De ce peste 60% dintre companii vor disponibiliza angajati, daca va creste salariul minim Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]