De ce peste 60% dintre companii vor disponibiliza angajati, daca va creste salariul minim

Isabela Alexe
Isabela Alexe
03 Noiembrie 2017
03 Noiembrie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
majorare salariu minim brut 2018efecte majorare salariu minim brut
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiectul de lege pentru marirea salariului minim brut pe economie se afla in dezbatere publica, iar daca va fi aprobat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial, va incepe sa produca efecte la nivel de tara.

Ce presupune, mai exact, aceasta lege? Este vorba despre majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018, adica va creste la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore in medie pe luna.

Conform unui sondaj realizat de Consiliul National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Private din Romania (CNIPMMR), mai bine de 83% dintre antreprenori au declarat ca nu isi pot permite majorarea salariului minim, iar 60% vor disponibiliza oameni, ca urmare a acestei masuri.

Aceste declaratii au fost facute de Florin Jianu, presedintele Consiliului, la evenimentul Topul National al Firmelor Private din Romania, informeaza Agerpres.

"Saptamana aceasta am aplicat un chestionar la care au raspuns in jur de 400 de intreprinzatori si datele arata ca 82,9% dintre ei spun ca nu au capacitatea de a mari salariul minim, 60% vor disponibiliza oameni ca urmare a acestei masuri si peste 90% au spus ca posibilitatea lor maxima de a mari salariul minim este de 100 de lei", a anuntat Jianu.

Trebuie schimbate sase milioane de contracte, atat in mediul public, cat si in mediul privat, ca urmare a trecerii contributiilor sociale in seama angajatilor. Asa ca presedintele crede ca aceste masuri nu vor face altceva decat sa bulverseze mediul de afaceri:

"S-a spus ca se mut contributiile de la angajator la angajat, de fapt ramane un procent si la angajator. Unele dintre salarii vor scadea. Am facut calcule aritmetice si pentru 90% dintre IMM-uri aceasta trecere a contributiilor va insemna costuri salariale suplimentare. Deci salariile nu cresc, ci dimpotriva", a precizat Jianu.


De ce noua contributie asiguratoare pentru munca, in valoare de 2,25%, ar putea creste fiscalitatea

Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25% datorata de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora este dezaprobata de Consiliul National pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).


Care sunt motivele? Secretarul general al Consiliului, Liviu Rogojinaru a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca aceasta masura va duce la cresterea fiscalitatii...citeste mai multe despre contributiile sociale aici >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]