Piata muncii din Romania se confrunta, la inceputul acestui an, cu o dimanica paradoxala: numarul somerilor scade, dar numarul celor incadrati in campul muncii nu se mareste. Aceasta ar fi concluzia dupa analizarea cifrelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Astfel, potrivit datelor ANOFM, la sfarsitul lunii ianuarie graficului somajului a urmat curba descendenta inceputa anul trecut. Numarul somerilor era de 614.976, cu 11.984 sub nivelul din decembrie, si cu 126.006 sub nivelul inregistrat in urma cu un an. Din numarul total al somerilor, 51,3% erau someri indemnizati, iar 48,7% someri neindemnizati.
In acelasi timp, numarul romanilor incadrati in campul muncii a scazut in ultimul an cu aproximativ 250.000. Daca facem diferenta intre numarul celor care au iesit din categoria somerilor si numarul celor care au parasit campul muncii, rezulta ca 364.976 de persoane despre al caror statut nu se stie nimic. Potrivit specialistilor, unii s-au pensionat, altii au intrat pe piata muncii la negru, altii au plecat la munca in strainatate, iar altii pur si simplu au incetat sa isi mai caute de lucru.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Pe de alta parte insa, surprinzator este faptul ca rata somajului raportata de ANOFM este relativ egala cu cea a raportata de INS (rata somajului BIM), ceea ce arata ca nu exista somaj ascuns, respectiv persoane care doresc sa lucreze, insa nu apeleaza la ANOFM, au scris stiristii de la Hotnews, in opinia carorapiata muncii va incepe sa iasa cu adevarat din criza abia atunci cand numarul salariatilor va incepe sa creasca