Statul roman sustine in continuare masuri speciale pentru persoanele cu dizabilitati, in contextul pandemiei COVID-19, pentru inca un an. Concret, vorbim despre prelunguirea anumitor norme de protectie a acestor persoane, prin prelungirea unor programe de interes national, in acest sens.
Practic, HOTARAREA de Guvern nr. 1.137 din 22 octombrie 2021, publicata in Monitorul Oficial, sustine modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 798/2016 privind aprobarea programului de interes national in domeniul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati.
Este vorba despre programul "Infiintarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criza si locuinte protejate in vederea dezinstitutionalizarii persoanelor cu dizabilitati aflate in institutii de tip vechi si pentru prevenirea institutionalizarii persoanelor cu dizabilitati din comunitate".
De asemenea, se va prelungi si un al doilea program, avand in vedere ca aceasta decizie modifica anexa la Hotararea Guvernului nr. 193/2018 privind aprobarea programului de interes national in domeniul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati "Infiintarea de servicii sociale in vederea asigurarii tranzitiei tinerilor cu dizabilitati de la sistemul de protectie speciala a copilului catre sistemul de protectie a persoanelor adulte cu dizabilitati".
Primul program are ca scop crearea de locuinte protejate, 28 de centre de zi si 12 centre RESPIRO/de criza. Cel de-al doilea sustine infiintarea a 38 de locuinte protejate si 15 centre de zi destinate persoanelor adulte cu dizabilitati.
Cu alte cuvinte, Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati (ANDPDCA) sustine implementarea programelor mentionate pana la finalul anului 2022. Pentru a combate efectele cauzate de pandemie, persoanele cu dizabilitati au nevoie de o sustinere suplimentara, in aceasta perioada, conform comunicatului de presa publicat de Agerpres.
Programele vin in sprijinul procesului de restructurare a centrelor pentru persoane cu dizabilitati si prevenirea institutionalizarii acestora. Florica Chereches, presedinte ANDPDCA, sustine ca organizatia doreste ca acesti oameni sa se poata integra mai usor in societate, "prin dobandirea de deprinderi, competente si abilitati necesare integrarii si traiului independent in comunitate".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa postului pentru Arhitect de interiorIntrebare: Am rugamintea sa mi transmiteti fisa postului pentru pozitia Arhitect de interior Cod COR 216111.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<