Lege privind reglementarea cumulului PENSIEI cu salariul. Proiectul legislativ a fost adoptat tacit de Senat!

Isabela Alexe
Isabela Alexe
10 Iulie 2019
10 Iulie 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
cumulare pensie cu salariu 2019lege reglementarea cumularii pensiei cu salariullimita cumulare pensie cu salariulart 118 legea pensiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca un proiect de lege care prevede reglementarea cumularii pensiei cu salariul, propus de catre 2 deputati PNL in cursul lunii februarie anul curent, a fost adoptat tacit de Senat "ca urmare a depasirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia României republicata."


Propunerea legislativa are in vedere reglarea castigurilor exagerate ale celor care, desi au iesit la pensie, pot cumula salariul cu pensia, asa ca ajung sa castige mult mai mult decat o persoana tanara, care activeaza pe piata muncii.


Din expunerea de motive, se poate vedea clar ca "In sectorul public, avem o categorie aparte de personal, respectiv beneficiarii dreptului la pensie pentru limita de varsta apartinand atat sistemului public de pensii cat si sistemelor neintegrate sistemului public care cumuleaza pensia cu castigul salarial ...(...) din exercitarea unei activitati pe baza unui contract de munca (...) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si/sau subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale (...). Astfel, acesti pensionari ajung sa aiba lunar venituri in familie care depasesc cu mult veniturile unei persoane active in campul muncii si care sustin financiar chiar tinerii, care pot fi angajati in sectorul public daca posturile ar fi vacante. In Romania trebuie sa fie incurajata angajarea tinerilor (...) Prezentul proiect duce la o relocare a fortei de munca din sectorul public catre cel privat, ceea ce duce la stabilitatea fortei de munca din sectorul privat si diminuarea crizei fortei de munca...", se arata in expunerea de motive.



Pentru a vedea continutul integral, poti citi AICI.

Asadar, daca proiectul va trece si va fi adoptat de Camera Deputatilor, inseamna ca cei care castigau atat salarii si aveau si pensie, vor suferi o scadere a veniturilor, dupa cum urmeaza: "a) pana la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, utilizat pentru anul in curs si aprobat prin HG, daca cuantumul pensiei nete a beneficiarului dreptului la pensie depaseste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, utilizat pentru anul in curs si aprobat prin HG;

b) in cuantumul pensiei nete in plata daca cuantumul pensiei nete a beneficiarului dreptului la pensie nu depaseste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, utilizat pentru anul in curs si aprobat prin HG."



Aceste articole din lege se vor aplica atat celor care sunt pensionari la data intrarii in vigoare cat si celor care sunt pe cale sa devina, imediat dupa intrarea in vigoarea a proiectului legislativ.

Cei care se incadreaza la art. 2 mentionat mai sus vor avea obligatia de a depune o cerere pentru suspendarea platii diferentei sumei din cuantumul pensiei nete care depaseste nivelul salariului de baza minim brut pe tara. Aceasta se va depune la Casa de Pensii care emite plata.


Pentru mai multe detalii poti vedea continutul integral al proiectului legislativ AICI >>>


 Va reamintim ca in momentul de fata, potrivit art. 118 din sistemul public de pensii:


"(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limita de varsta;

b) nevazatorii;

c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;

d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin.(5)"



ATENTIE! In momentul de fata legea NU este in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, promulagarea de catre presedinte precum si publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare si a produce efecte la nivel de tara.
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]