Lege privind reglementarea cumulului PENSIEI cu salariul. Proiectul legislativ a fost adoptat tacit de Senat!

cumulare pensie cu salariu 2019lege reglementarea cumularii pensiei cu salariullimita cumulare pensie cu salariulart 118 legea pensiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca un proiect de lege care prevede reglementarea cumularii pensiei cu salariul, propus de catre 2 deputati PNL in cursul lunii februarie anul curent, a fost adoptat tacit de Senat "ca urmare a depasirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia României republicata."


Propunerea legislativa are in vedere reglarea castigurilor exagerate ale celor care, desi au iesit la pensie, pot cumula salariul cu pensia, asa ca ajung sa castige mult mai mult decat o persoana tanara, care activeaza pe piata muncii.


Din expunerea de motive, se poate vedea clar ca "In sectorul public, avem o categorie aparte de personal, respectiv beneficiarii dreptului la pensie pentru limita de varsta apartinand atat sistemului public de pensii cat si sistemelor neintegrate sistemului public care cumuleaza pensia cu castigul salarial ...(...) din exercitarea unei activitati pe baza unui contract de munca (...) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si/sau subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale (...). Astfel, acesti pensionari ajung sa aiba lunar venituri in familie care depasesc cu mult veniturile unei persoane active in campul muncii si care sustin financiar chiar tinerii, care pot fi angajati in sectorul public daca posturile ar fi vacante. In Romania trebuie sa fie incurajata angajarea tinerilor (...) Prezentul proiect duce la o relocare a fortei de munca din sectorul public catre cel privat, ceea ce duce la stabilitatea fortei de munca din sectorul privat si diminuarea crizei fortei de munca...", se arata in expunerea de motive.



Pentru a vedea continutul integral, poti citi AICI.

Asadar, daca proiectul va trece si va fi adoptat de Camera Deputatilor, inseamna ca cei care castigau atat salarii si aveau si pensie, vor suferi o scadere a veniturilor, dupa cum urmeaza: "a) pana la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, utilizat pentru anul in curs si aprobat prin HG, daca cuantumul pensiei nete a beneficiarului dreptului la pensie depaseste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, utilizat pentru anul in curs si aprobat prin HG;

b) in cuantumul pensiei nete in plata daca cuantumul pensiei nete a beneficiarului dreptului la pensie nu depaseste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, utilizat pentru anul in curs si aprobat prin HG."



Aceste articole din lege se vor aplica atat celor care sunt pensionari la data intrarii in vigoare cat si celor care sunt pe cale sa devina, imediat dupa intrarea in vigoarea a proiectului legislativ.

Cei care se incadreaza la art. 2 mentionat mai sus vor avea obligatia de a depune o cerere pentru suspendarea platii diferentei sumei din cuantumul pensiei nete care depaseste nivelul salariului de baza minim brut pe tara. Aceasta se va depune la Casa de Pensii care emite plata.


Pentru mai multe detalii poti vedea continutul integral al proiectului legislativ AICI >>>


 Va reamintim ca in momentul de fata, potrivit art. 118 din sistemul public de pensii:


"(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limita de varsta;

b) nevazatorii;

c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;

d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin.(5)"



ATENTIE! In momentul de fata legea NU este in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, promulagarea de catre presedinte precum si publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare si a produce efecte la nivel de tara.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumulare pensie cu salariu 2019lege reglementarea cumularii pensiei cu salariullimita cumulare pensie cu salariulart 118 legea pensiilor

Data aparitiei: 10 Iulie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Lege privind reglementarea cumulului PENSIEI cu salariul. Proiectul legislativ a fost adoptat tacit de Senat! Nota: 4.05 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]