Vesti bune pentru salariatii care lucreaza sau au lucrat in activitati de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui.
Este vorba despre un nou
proiect de lege, care a fost deja adoptat de Camera Deputatilor, iar in cursul zilei de 30 martie acesta a fost promulgat si de catre presedintele Iohannis, proiect care va veni in completarea legii pensiilor - Legea 263/2010.
Ce prevede proiectul de lege mai sus mentionat?
Concret, discutam despre iesirea la pensie mai repede a acestora sau recalcurarea pensiilor, in cazul celor care nu mai activeaza in campul muncii.
"Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati dintre cele prevazute la alin. (1) lit. i) in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupa I si/sau grupa a II-a de munca", se prevede in proiectul legislativ.
Cei care se afla deja la pensie vor putea cere recalcularea drepturilor, dupa ce legea va intra in vigoare. Momentan, este nevoie ca proiectul de lege sa fie publicat in Monitorul Oficial, pentru a intra in vigoare, incepand astfel sa produca efecte la nivel de tara.
In expunerea de motive, se poate vedea ca proiectul doreste inlaturarea anumitor inechitati:
"Pentru a inlatura discriminarile acordate ca urmare a acordarii, prin ordonante de urgenta, a beneficiului grupei de munca pentru alte categorii de activitati, este necesara completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sensul recunoasterii perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001 (...) Activitatile desfasurate au un nivel ridicat al riscului si ca urmare a evaluarii acestuia in ceea ce priveste accidentele sau bolile profesionale a reiesit ca acestea contribuie la afectarea grava a sanatatii angajatilor, ceea ce face imperios necesara adoptarea masurilor legislative corespunzatoare cu referire la reducerea varstelor standard de pensionare."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<