Incep primele plati de decontare pentru 41,5% din salariul brut

decontare 415% salariul brutplati decontare salariu ministerul munciidecontare salariu somaj tehnic
Incep primele plati de decontare pentru 41,5% din salariul brut
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Saptamana aceasta incep primele plati pentru procentul de 41,5% din salariul brut pentru angajatii care au revenit in activitate dupa somajul tehnic. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
 
"Imediat dupa ce rectificarea bugetara a fost publicata, in 3 zile am parcurs toate procedurile pentru ca banii sa ajunga la AJOFM-uri pentru plata masurii de 41,5% din castigul salarial al fiecarei persoane aflate anterior in somaj tehnic. Toate procedurile acestea, de regula, dureaza cam 10 zile, nu tin doar de Ministerul Muncii. Ce trebuie retinut este ca suntem in continuare determinati sa sprijinim angajatorii si angajatii, poate mai mult decat o fac alte tari membre UE. Stim ca au in continuare nevoie. Masurile luate si actiunile de la nivelul Ministerului Muncii sunt, din martie pana acum (si nu s-a terminat!), ca ... pe front. Cu toata mobilizarea posibila, cu toti colegii care au putut si au vrut (real!) sa se implice. Luni intrand banii in conturi, vom incepe primele plati pentru 41,5%. Am vrut acest lucru. S-a tras tare pentru a nu mai trece nicio zi. Am scurtat la maxim prin munca multa", a scris ministrul pe pagina sa de socializare.
 
Totodata, ministrul Violeta Alexandru a precizat ca procesarea dosarelor pentru Masura 41,5% a fost mult mai complicata decat a fost cea pentru plata somajului tehnic, mult mai sigura pentru administratie, din perspectiva controlului Curtii de Conturi, dar mult mai complexa.
 
"Angajatorii trebuie sa faca dovada platii contributiilor, unii trimit ceea ce trebuie, altii - nu. Cu aproape fiecare se discuta personal. Sunt, in medie, 3-4 schimburi de mesaje cu angajatorii. Aceasta fiind perioada in care se proceseaza cererile pentru prima luna de acordare - iunie. Presupun ca urmatoarea etapa va fi putin mai usoara", a scris ministrul Muncii pe pagina de socializare.
 
De asemenea, Violeta Alexandru a adaugat ca vede cateva probleme, in urma discutiilor cu echipa ANOFM Bucuresti, unde procentul solicitarilor corecte la data depunerii este sub 30%, respectiv faptul ca angajatorii depun documente incomplete/incorecte, nu ataseaza sau ataseaza incomplet documentele necesare verificarii platii contributiilor, lipsesc ordinele de plata, desi obligatia este prevazuta in cerere, faptul ca in multe situatii, angajatorii comunica conturi eronate sau inchise, fiind necesara o corespondenta suplimentara cu acestia, in multe cazuri, Declaratia D112 la luna iunie cuprinde atat contributiile lunii iunie cat si contributiile aferente somajului tehnic pe luna mai.
In opinia ministrului, sunt angajatori care au sume mari de plata pentru contributii si ataseaza multe OP-uri (chiar si de ordinul sutelor), iar aceste OP-uri trebuie adunate si verificate cu Declaratia D112, sunt angajatori care depun aceeasi solicitare de doua sau chiar de mai multe ori si se verifica solicitare cu solicitare pentru a se inlatura dublurile.

"Desi este prevazut foarte clar in Ordonanta faptul ca un angajator cu mai multe obiecte de activitate trebuie sa opteze pentru una dintre cele 2 masuri (somaj tehnic sau masura 41,5 %), totusi depun pentru ambele masuri", a explicat Violeta Alexandru, adaugand ca perioada de procesare este cu atat mai lunga cu cat sunt mai multe omisiuni/erori.
 
"Toate aceste operatiuni in paralel cu elaborarea (prin verificarea tuturor persoanelor pentru care se solicita somaj tehnic sau 41,5%) unei noi cereri de rambursare de la Comisia Europeana. Pentru ca vreau ca in paralel sa se poata obtine bani europeni daca tot se pot obtine pentru aceste masuri. Tot noi le facem si pe acestea", a precizat ministrul Muncii.

 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decontare 415% salariul brutplati decontare salariu ministerul munciidecontare salariu somaj tehnic

Data aparitiei: 24 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incep primele plati de decontare pentru 41,5% din salariul brut Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]