Saptamana aceasta incep primele plati pentru procentul de 41,5% din salariul brut pentru angajatii care au revenit in activitate dupa somajul tehnic. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
"Imediat dupa ce rectificarea bugetara a fost publicata, in 3 zile am parcurs toate procedurile pentru ca banii sa ajunga la AJOFM-uri pentru plata masurii de 41,5% din castigul salarial al fiecarei persoane aflate anterior in
somaj tehnic. Toate procedurile acestea, de regula, dureaza cam 10 zile, nu tin doar de Ministerul Muncii. Ce trebuie retinut este ca suntem in continuare determinati sa sprijinim angajatorii si angajatii, poate mai mult decat o fac alte tari membre UE. Stim ca au in continuare nevoie. Masurile luate si actiunile de la nivelul Ministerului Muncii sunt, din martie pana acum (si nu s-a terminat!), ca ... pe front. Cu toata mobilizarea posibila, cu toti colegii care au putut si au vrut (real!) sa se implice. Luni intrand banii in conturi, vom incepe primele plati pentru 41,5%. Am vrut acest lucru. S-a tras tare pentru a nu mai trece nicio zi. Am scurtat la maxim prin munca multa", a scris ministrul pe pagina sa de socializare.
Totodata, ministrul Violeta Alexandru a precizat ca procesarea dosarelor pentru Masura 41,5% a fost mult mai complicata decat a fost cea pentru plata somajului tehnic, mult mai sigura pentru administratie, din perspectiva controlului Curtii de Conturi, dar mult mai complexa.
"Angajatorii trebuie sa faca dovada platii contributiilor, unii trimit ceea ce trebuie, altii - nu. Cu aproape fiecare se discuta personal. Sunt, in medie, 3-4 schimburi de mesaje cu angajatorii. Aceasta fiind perioada in care se proceseaza cererile pentru prima luna de acordare - iunie. Presupun ca urmatoarea etapa va fi putin mai usoara", a scris ministrul Muncii pe pagina de socializare.
De asemenea, Violeta Alexandru a adaugat ca vede cateva probleme, in urma discutiilor cu echipa ANOFM Bucuresti, unde procentul solicitarilor corecte la data depunerii este sub 30%, respectiv faptul ca angajatorii depun documente incomplete/incorecte, nu ataseaza sau ataseaza incomplet documentele necesare verificarii platii contributiilor, lipsesc ordinele de plata, desi obligatia este prevazuta in cerere, faptul ca in multe situatii, angajatorii comunica conturi eronate sau inchise, fiind necesara o corespondenta suplimentara cu acestia, in multe cazuri, Declaratia D112 la luna iunie cuprinde atat contributiile lunii iunie cat si contributiile aferente somajului tehnic pe luna mai.
In opinia ministrului, sunt angajatori care au sume mari de plata pentru contributii si ataseaza multe OP-uri (chiar si de ordinul sutelor), iar aceste OP-uri trebuie adunate si verificate cu Declaratia D112, sunt angajatori care depun aceeasi solicitare de doua sau chiar de mai multe ori si se verifica solicitare cu solicitare pentru a se inlatura dublurile.
"Desi este prevazut foarte clar in Ordonanta faptul ca un angajator cu mai multe obiecte de activitate trebuie sa opteze pentru una dintre cele 2 masuri (somaj tehnic sau masura 41,5 %), totusi depun pentru ambele masuri", a explicat Violeta Alexandru, adaugand ca perioada de procesare este cu atat mai lunga cu cat sunt mai multe omisiuni/erori.
"Toate aceste operatiuni in paralel cu elaborarea (prin verificarea tuturor persoanelor pentru care se solicita somaj tehnic sau 41,5%) unei noi cereri de rambursare de la Comisia Europeana. Pentru ca vreau ca in paralel sa se poata obtine bani europeni daca tot se pot obtine pentru aceste masuri. Tot noi le facem si pe acestea", a precizat ministrul Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<