Salariul angajatului temporar si concediul de odihna: Klaus Iohannis a promulgat modificarile la Codul Muncii

Salariul primit de salariatul temporarmunca temporaracontract munca temporara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Astazi, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003, Codul Muncii, lege referitoare la drepturile salariatului temporar si durata concediului de odihna anual.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor introduce 2 alineate la articolul 92, dupa cum urmeaza: 

"(3) Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar.

(4) In masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul utilizatorului".



Asa cum se precizeaza in expunerea de motive, aceasta reglementare doreste continuarea transpunerii Directive 2008/104/CE privind munca prin agent de munca temporara.

"Astfel, prin aceasta initiativa legislativa se are in vedere continuarea transpunerii in legislatia interna a Directivei nr. 2008/104/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind munca prin agent de munca temporara. Modificarile si completarile propuse au avut in vedere faptul ca dispozitiile directive nu disting cu privire la natura contractului de munca temporara respectiv, nu se face deosebirea cu privire la durata determinata sau nedeterminata a acestuia. De asemenea, prevederile art. 3 alin. 91) lit. b) si c) din directiva, care definesc agentul de munca temporara si lucratorul temporar, stabilesc ca lucratorul lucreaza temporar numai la intreprinderea utilizatoare."

Propunerea legislativa doreste modificarea si completarea dispozitiilor Codului muncii cu privire la munca prin agent de munca temporara. Se doreste asigurarea convergentei sociale si economice in cadrul Uniunii Europene.

"Prin modificarile din continutul art, 94 peropunem redefinirea contractului de munca temporara in acord cu legislatia europeana, in sensul posibilitatii incheierii acestuia, de regula pe durata nedeterminata, in mod corespunzator acestei noi viziuni legislative, si am avut in vedere modificarea si completarea prevederilor art. 92, art. 94, art. 95 si ale art. 97 din Codul muncii."

Initiativa legislativa propune urmatoarele aspecte, asa cum se precizeaza in Punctul de vedere al Guvernului Romaniei:

1. Contractul de munca temporara sa se incheie, de regula, pe durata nedeterminata si in forma scrisa

2. Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune sa nu fie mai mic decat al salariatului utilizatorului care presteaza aceeasi munca sau una similara

3. Instituirea dreptului salariatului temporar aflat in perioada dintre doua misiuni la dispozitia agentului de munca temporara la o indemnizatie de intrerupere a activitatii de cel putin 75% din salariul minim brut pe tara, precum si reconfigurarea perioadelor de proba pentru salariatul temporar din perspectiva duratei acestora

4. Eliminarea criteriului de stabilire a duratei concediului de odihna in raport cu activitatea prestata intr-un an calendaristic

5. Salariatii care s-au aflat in perioada de referinta consecutive in concediu medical sau de maternitate sa aiba dreptul de a beneficia ulterior de concediu de odihna integral, cu stabilirea unei perioade de report de 18 luni de la expirarea careia dreptul de concediu de odihna se stinge in situatia in care apare cumularea perioadelor de incapacitate temporara de munca/ concediu de maternitate cu perioada concediului de odihna.



PNL a solicitat Curtii Constitutionale sa constate ca anumite prevederi din Legea ce va modifica Codul Muncii sunt neconstitutionale.

"Adoptarea acestei legi aduce mari prejudicii, deoarece prin intrarea ei in vigoare se va ajunge la concedierea si trimiterea in somaj a unui numar de aproximativ 100.000 salariati, reducerea majora a sansei primului job pentru tineri, pierderi importante la bugetul de stat, de aproximativ 132 milioane de euro anual - provenite din necolectarea de taxe si impozite si evaziune fiscala rezultata din munca la negru, dar si cresterea cu peste 36 de milioane de euro anual a cheltuielilor suplimentare din bugetul asigurarilor sociale, prin scoaterea de pe piata muncii a zeci de mii de angajati si lipsirea acestora de accesul la contracte de munca temporara, pana la gasirea unui post permanent", declara atunci purtatorul de cuvant al grupului PNL din Camera Deputatilor, Cristina Pocora.

Curtea Constitutionala a respins aceasta obiectie de neconstitutionalitate.


Sursa: Camera Deputatilor

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Salariul primit de salariatul temporarmunca temporaracontract munca temporara

Data aparitiei: 21 Ianuarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul angajatului temporar si concediul de odihna: Klaus Iohannis a promulgat modificarile la Codul Muncii Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]