Intrebare:
Angajatorul unei S.C. cu 26 salariati si activitate de birou intentioneaza sa numeasca un lucrator desemnat din randul salariatilor sai, cu contract individual de munca de 8 ore pe zi, pentru a desfasura activitatea de securitate si sanatate in munca. Acest lucrator desemnat este inspector de resurse umane.
1.Acest salariat poate sa desfasoare atat activitatea de resurse umane, cat si pe cea de lucrator desemnat ?
2 Ce studii trebuie sa indeplineasca acest lucrator desemnat?
3. Este obligatoriu ca in aceasta S.C. sa existe si activitatea de PSI? Ce conditii trebuie indeplinite pentru PSI?
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
250 Modele Fise de Post
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Raspuns:
In ceea ce priveste activitatile in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), in functie de marimea intreprinderii acestea se pot asigura, de catre angajator, de unul sau mai multi lucratori desemnati de catre angajator, prin serviciul intern de prevenire si protectie sau prin serviciile externe, in conformitate cu dispozitiile cuprinse in art. 16, 17, 18 si 19 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 20 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 , astfel cum au fost modificate si completate prin HG 955/2010 , desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului. Alin. (2) din acelasi articol prevede ca angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze, potrivit prevederilor alin. (3) din acelasi articol. Potrivit art. 21 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49, sau prevederile art. 51 indice 1 lit. a).
In concordanta cu prevederile art. II din HG 955/2010 , pana la aparitia ordinului ministrului muncii familiei si protectiei sociale mentionat in acest articol sunt aplicabile dispozitiile art. 47 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006 astfel cum au fost modificate si completate prin HG 955/2010 , respectiv desemnarea responsabililor cu activitatile de SSM conform nivelurilor de pregatire, mediu si superior, cu indeplinirea conditiilor prevazute in art. 49 si 50 din norme. Odata cu aparitia ordinului mentionat in art. II din HG 955/2010 , art. 47, 49 si 50 din normele metodologice se vor abroga urmand sa devina aplicabile dispozitiile art. 51 indice 1-51 indice 3 din normele metodologice aprobate prin HG 1425/2006 , astfel cum au fost modificate prin HG 955/2010.
Prin urmare, pana la momentul aparitiei ordinului ministrului muncii, familiei si protectiei sociale care sa aprobe cerintele minime de pregatire si formare in domeniul securitatii si sanatatii in munca/continutul minim al programelor-cadru necesare pentru ocupatiile specifice din domeniul securitatii si sanatatii in munca prevazute la art. 51 indice 1 din normele metodologice aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, conditiile pentru a putea desfașura activitatea de lucrator desemnat de angajator pentru desfasurarea activitatii de SSM sunt cele stipulate de art. 49 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile și completarile ulterioare.
In concluzie, responsabilul SSM poate fi desemnat dintre salariatii angajati cu norma intreaga la respectivul angajator si care indeplineste cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
La acest moment cerintele minime de pregatire in domeniul SSM pentru lucratorul desemnat sunt cele specificate de art. 49 din norme, respectiv:
a)studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b)curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
Indeplinirea acestor cerinte se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului .
Suportul de curs destinat programelor de formare profesionala in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde:
1. cadrul legislativ general referitor la securitatea si sanatatea in munca;
2. criterii generale pentru evaluarea riscurilor;
3. organizarea activitatilor de prevenire si protectie;
4. actiuni in caz de urgenta: planuri de urgenta si de evacuare, prim ajutor;
5. elaborarea documentatiilor necesare desfasurarii activitatii de prevenire si protectie;
6. evidente si raportari in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Total: 80 de ore.
Dupa aparitia OMMFPS lucratorul desemnat va trebui sa indeplineasca cel putin conditiile minime prevazute de prevederile art. 51 indice 1 lit. a) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, ocupatia specifica necesara efectuarii activitatilor de prevenire si protectie va fi de tehnician in securitate si sanatate in munca, iar cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare acestei ocupatii sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) program de formare pentru ocupatia de tehnician in securitate si sanatate in munca, de cel putin 80 de ore.
Indeplinirea acestor cerinte se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a programului de formare profesionala corespunzator. Asadar sunt necesare studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic. In ceea ce priveste activitatea in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor (PSI) , art. 2 din Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor prevede ca apararea impotriva incendiilor constituie o activitate de interes public, national, cu caracter permanent, la care sunt obligate sa participe, in conditiile prezentei legi, autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si toate persoanele fizice si juridice aflate pe teritoriul Romaniei. Societatea comerciala este persoana juridica, asa incat trebuie sa desfasoare activitati de aparare impotriva incendiilor in conformitate cu dispozitiile Legii 307/2006.