ReviSal: Data incetarii contractului individual de munca

data incetare contract muncaincetare CIMinscriere ReviSalITMdurata contractului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O serie de clarificari se impun cu privire la data incetarii contractului individual de munca ce trebuie inscrisa in ReGES.

Prin data incetarii contractului individual de munca se intelege data la care un salariat isi inceteaza activitatea pentru si sub autoritatea unui angajator, asa cum rezulta din decizia de incetare a contractul individual de munca. in practica, aceasta definire a fost apreciata fie ca ziua urmatoare ultimei zile de munca, fie ca ultima zi de activitate, incetarea intervenind la finele programului de lucru.     

Atragem atentia asupra faptului ca opinia nu este unitara, la nivelul intregii tari practica ITM-urilor fiind diversa!    

Vom arata in continuare ca antagonismul celor doua tipuri de abordari ale conceptului de data a incetarii CIM se regaseste chiar in legislatie. Astfel, in cadrul art. 56 alin. (1) din Codul muncii, contractele de munca pot inceta de drept la data, respectiv, de la data intervenirii situatiei descrise de legiuitor.

Din interpretarea gramaticala a textului de lege rezulta urmatoarele:
Prin sintagma la data se indica ca data de incetare a CIM ziua (data) la care se produce evenimentul conform descrierii efectuate de legiuitor.

In aceasta categorie se inscriu urmatoarele situatii mentionate la urmatoarele litere ale art. 56 din Codul muncii:
    a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
    b) la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica;
    c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Daca analizam natura evenimentelor mai sus prezentate, putem spune ca se inscriu in explicatia generala conform careia data incetarii CIM reprezinta un moment in care salariatul nu lucreaza. Totusi, aceasta zi nu este in mod obligatoriu ziua urmatoare ultimei zile lucrate.

Spre exemplu, daca salariatul decedeaza dupa terminarea programului de lucru, prin corelarea cu data decesului consemnata in certificatul de deces, putem concluziona ca CIM inceteaza in ultima zi de lucru, dar dupa finele programului.

Art. 56 lit. i) din Codul muncii reglementeaza incetarea CIM la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata. Prin data expirarii termenului intelegem momentul proxim contractului individual de munca, la care acesta nu mai este in vigoare, interpretare indusa de sintagma expirarea termenului. Din acest punct de vedere, data expirarii termenului poate fi interpretata drept prima zi nelucrata dupa incetarea contractului individual de munca pe durata determinata. Nu este insa lipsit de logica sa spunem ca termenul expira in ultima zi de lucru, dupa terminarea programului.    

Dorim sa atragem atentia ca situatia mentionata la art. 56 lit. i) din Codul muncii ar trebui corelata insa cu datele introduse in campul referitor la incetarea contractului individual de munca pe durata determinata. Clauza din CIM pe durata determinata este urmatoarea:
"Durata  contractului:
b) determinata, de  ...........................luni, pe perioada cuprinsa intre data de ......................... si data de ........................... / pe perioada suspendarii contractului individual de munca al titularului de post."
Din sintagma „perioada cuprinsa intre datele" sugereaza totusi ca data finala (si data de ….) ar reprezenta data de expirare a termenului, exprimat in luni, indicat in clauza, ceea ce ar fi corelat cu informatia ce trebuie introdusa in campul privind data incetarii contractului individual de munca.
Apreciem ca solutia recomandabila este indicarea datei incetarii ca ziua urmatoare ultimei zile lucrate de salariat si corelarea acesteia cu data de expirare a termenului pentru care a fost incheiat CIM.


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
data incetare contract muncaincetare CIMinscriere ReviSalITMdurata contractului

Data aparitiei: 03 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

ReviSal: Data incetarii contractului individual de munca Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]