Codul Muncii se modifica - ce noutati apar, in curand?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
17 Octombrie 2022
17 Octombrie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
codul muncii se modificacodul muncii 2022concediu de ingrijire
Codul Muncii se modifica - ce noutati apar, in curand?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In cursul zilei de 17.10.2022 presedintele Iohannis a promulgat proiectele care prevad modificarea Codului Muncii. Mai exact, discutam despre transpunerea unor directive europene care trebuie sa fie introduse in legislatia muncii din Romania, de ceva timp.
 
Vorbim despre introducerea concediului de ingrijire, modificarea legii privind acordarea concediului paternal, munca de la distanta pentru functionarii publici, in anumite conditii.
 
De asemenea, salariatii vor putea cere conditii de munca mai bune, in anumite situatii. In curand, toate aceste modificari vor aparea in Monitorul Oficial, asa ca vor incepe sa produca efecte la nivel national.
 
In ceea ce priveste concediul de ingrijire - angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului. (se completeaza art.152 din Codul Muncii).

GHIDUL 14 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>
 
Au fost promulgate si noi reguli in ceea ce priveste durata concediului paternal, menite sa transpuna in legislatia actuala Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.
 
Revenind la concediul paternal, durata acestuia va creste la 10 zile lucratoare, fata de 5 zile, atat cat se stabileste in prezent, conform legii nr. 210/1999...mai multe despre concediul paternal aici >>>
 
De asemenea, salariatul are dreptul de a absenta de la locul de munca in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului.
 
Mentionam ca art. 152 din Codul Muncii se va schimba in urmatorul mod: 
 
(2) Absentarea de la locul de munca prevazuta la alin. (1) (n.n. zile cu urgente, etc) nu poate avea o durata mai mare de 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic.
 
(3) Angajatorul si salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenta precizata la alin. (1), in limita numarului de zile prevazute la alin. (2).?
 
In ceea ce ii priveste pe functionarii publici, acestia  vor putea lucra in regim de telemunca si de munca la domiciliu, timp de cinci zile pe luna, dar vorbim doar despre angajatii din sistemul public care au copii mai mici de 11 ani, care au rude in ingrijire sau care au o stare de sanatate incompatibila cu deplasarea la locul de munca.
 
Referitor la drepturile salariatilor, se introduce prevederea ca este interzisa stabilirea unei noi perioade de proba in cazul in care, in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si, implicit, pentru aceleasi atributii si responsabilitati.
 
De asemenea, se prevede ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Angajatorii nu pot aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept prevazut de lege.
 
Angajatorul va avea obligatia de a aduce la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, inca din prima zi de lucru, si de a face dovada indeplinirii acestei obligatii. 
 
Aducerea la cunostinta salariatilor a prevederilor regulamentului intern se poate realiza pe suport de hartie sau in format electronic, cu conditia ca, in situatia aceasta, documentul sa fie accesibil salariatului. Regulamentul intern va incepe sa produca efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta a acestuia, observa contzilla.ro.
 
De asemenea, salariatii vor avea dreptul de a cere angajatorului trecerea pe un post vacant, cu conditii de munca mai bune, in contextul in care s-a incheiat perioada de proba, iar salariatul are o vechime de 6 luni la respectivul angajator.
 
Angajatorul va avea obligatia de a formula un raspuns in scris, in termen de 30 de zile de la primirea cererii.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]