Repausul saptamanal. Exista o limita lunara?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
02 Martie 2021
02 Martie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
repaus saptamanalregulament internprogram de munca flexibil
Repausul saptamanal. Exista o limita lunara?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate cu program de 8h in timpul saptamanii si de 4 ore sambata are angajatii care lucreaza prin rotatie sambata si pentru care se acorda spor de weekend si repaus saptamanal (de la incheierea programului de sambata de la 14:00 pana luni la 14:00). 
 
Exista situatia in care ultima zi din luna este sambata si nu se mai poate acorda repausul saptamanal in luna respectiva, deoarece se depaseste norma de ore lunara? Cum se procedeaza in aceasta situatie? Se poate depasi norma lunara?
 
Raspunsul specialistului:
 
La art. 137 din Legea 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare este reglementat repausul saptamanal care este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (alin. (1) al art. 137).
 
Din aceasta prevedere legala observam ca sunt luate in considerare doua elemente: faptul ca acest repaus saptamanal reprezinta 48 de ore consecutive si faptul ca aceste 48 de ore consecutive reprezinta 2 zile intregi (legea stabileste sambata si duminica ca regula generala).
 
Tot Codul muncii prevede, la art. 137 alin. (2), ca in situatia in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
In opinia noastra zilele de repaus saptamanal sunt zile intregi, calendaristice, stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern si nu fractiuni de zile adunate astfel incat sa se ajunga la 48 de ore consecutive. De fapt notiunea de ore, este utilizata doar la alin. (1) de la art. 137, la celelalte alineate folosindu-se in continuare notiunea de zile.
 
In aceste conditii opinia noastra este ca, in situatia in care salariatul de afla la munca in ziua de sambata - care in mod normal este zi de repaus saptamanal, prin regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca trebuie sa stabliti alte doua zile alocate pentru repausul saptamanal (care sa reprezinte 48 de ore consecutive).
 
Insa trebuie sa precizam ca exista opinii potrivit carora modificarea din anul 2015 a alineatului (1) al art. 137 (prin care se introduce notiunea de 48 de ore consecutive, in locul celei anterioare de 2 zile consecutive) este cea care ar permite acordarea repausului saptamanal in modul descris de dumneavoastra, iar acesta va fi compus din ziua intreaga de duminica si fractiuni din zilele de sambata si luni, astfel incat in total sa reprezinte 48 de ore.
 
Avand in vedere aceste posibilitati de interpretare a legii, apreciem ca este oportun sa obtineti un punct de vedere oficial de la ITM, pentru a nu avea apoi probleme in cazul unui control.
 
Referitor la cea de-a doua intrebare, in conditiile in care repausul saptamanal este o perioada de odihna care se acorda raportat la saptamana de lucru si nu la luna calendaristica, apreciem ca puteti acorda acest repaus in modul in care il acordati de obicei, chiar daca, din punct de vedere calendaristic, se trece de la o luna la alta. Mai facem precizarea ca repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile decat sambata si duminica.
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]