In contextul pandemic actual, pentru a evita deplasarea salariatilor la sediul central in vederea semnarii, societatea poate aduce la cunostiinta salariatilor modificarile in Regulamentul Intern, prin mijloace electronice (in sensul de a trimite fiecaruia pe telefonul personal si sau de serviciu, documentul oficial scanat, document care constituie act aditional la RI si care prevede integral modificarile produse)?
Raspunsul specialistului:
Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Codul muncii reglementeaza aspectele care tin de regulamentul intern prin articolele 241 – 246.
Astfel, in cuprinsul art. 243 din Codul muncii se precizeaza ca, Regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.
Obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern trebuie indeplinita de angajator, modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern stabilindu-se prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern.
Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.
Asadar, in situatia in care angajatorul dispune de mijloace de comunicare electronica a regulamentului intern catre salariati, iar in cuprinsul contractului colectiv de munca sau al regulamentului intern se precizeaza ca salariatii vor fi informati cu privire la continutul respectivului RI prin intermediului internetului, prin transmiterea pe adresa de e-mail a fiecarui angajat sau prin afisare pe pagina proprie de internet sau prin alta modalitate, inclusiv prin comunicarea acestora pe whatsapp, apreciem ca acest lucru este posibil si se incadreaza in dispozitiile legale sus-citate.
Ca o masura suplimentara, angajatorul poate solicita salariatilor sa transmisa un mesaj de luare la cunostinta, aceasta fiind modalitatea de aducere la cunostinta salariatilor a Regulamentului intern.
Codul muncii nu conditioneaza informarea salariatilor de existenta semnaturii olografe a acestora, fiind necesar doar ca angajatorul sa isi indeplineasca aceasta obligatie corespunzator, rezultand instiintarea si transmiterea respectivului document catre toti salariatii. Insa, pentru ca informarea sa fie considerata a fi realizata conform legii, angajatorul ar trebui sa cunoasca faptul ca toti salariatii au whatsapp, iar aceasta modalitate de comunicare sa fie considera oficiala in cadrul respectivului angajator.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<