Programul flexibil de munca Kurzarbeit ar putea avea 700.000 salariati beneficiari

Ioana Pavel
Ioana Pavel
10 August 2020
10 August 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Kurzarbeit muncareducere timpul de muncaprogram de munca flexibil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Dragos Anastasiu, estimeaza ca intre 500.000 si 700.000 de oameni ar putea sa beneficieze in urmatoarele 6 luni de Programul de munca flexibila "Kurzarbeit".
 
"Nu pot sa va spun 100%, trebuie sa vedem si actul final. Exista acolo o nota de fundamentare. Discutam despre 500.000 - 700.000 de oameni care ar putea sa beneficieze in urmatoarele 6 luni de aceasta masura. V-am spus ca ne stau la dispozitie peste 5 miliarde de euro de la comunitatea europeana. Din calculele noastre, cifrele prudente care au fost trecute in legislatie nu vor duce catre aceasta suma de 5 miliarde, ci poate poate undeva pe la jumatate, 2,5 miliarde de euro. Si acesta este si motivul pentru care cred ca in functie de ce se intampla cu pandemia ar putea sa fie inca pentru inca 6 luni prelungita masura, noi bazandu-ne, daca vreti, in mod exclusiv, pe aceste imprumuturi de la Uniunea Europeana. Deci discutam intre 2,5 si 5 miliarde de euro imprumuturi pe care Romania le primeste si poate sa le dea inapoi pe multi ani de acum inainte", a explicat recent Dragos Anastasiu, la Digi24, potrivit Agerpres, intrebat despre aplicarea acestei masuri in tara noastra.
 
Vineri a fost adoptata ordonanta de urgent care reglementeaza reducerea timpului de munca, acordarea unor indemnizatii pentru muncitorii zilieri si sezonieri, precum si acordarea unui sprijin de 2.500 lei pentru telemunca.
 
In orice situatie se va institui stare de urgenta/alerta/asediu, se va acorda, alaturi de salariul cuvenit orelor muncite, o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut initial in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca. 
 
Angajatorul va putea sa reduca, in aceasta perioada, timpul de munca al salariatilor, cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu repartizarea corespunzatoare a programului de lucru si cu reducerea corespunzatoare a salariului.
Aceste sume se platesc de angajator si se deconteaza ulterior de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de munca din bugetul asigurarilor de somaj.
 
Reducerea timpului de munca se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 de zile lucratoare consecutive, acesta avand obligatia sa stabileasca programul de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se poate aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.
 
De asemenea, prin noile masuri sunt sprijinite si persoanele care realizeaza venituri in regim independent si care au beneficiat de indemnizatia de somaj tehnic in perioada starii de urgenta/alerta, in baza OUG 30/2020. Astfel, in contextul reducerii temporare a activitatii, pe perioada starii de urgenta / alerta aceste persoane vor putea beneficia de o indemnizatie lunara de 41,5% din castigul salarial mediu brut. Plata se va face de la bugetul de stat, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala pe baza cererii si a declaratiei pe propria raspundere. Am scris mai multe despre noua ordonanta de urgenta AICI!
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]