Ce nemultumiri au tinerii angajati din Romania?

tineri angajatiprogram de lucruore suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romanii sunt nemultumiti de programul de lucru tot mai prelungit, care ii impiedica sa dedice mai mult timp familiei si dezvoltarii personale - aceasta este concluzia care se desprinde din studiul international realizat de catre firma de consultanta EY. Studiul dezvaluie si principalele asteptari ale angajatilor romani.

Intreaga lume s-a confruntat, in ultimii ani, cu transformari rapide ale conditiilor de munca, ceea ce influenteaza puternic echilibrul dintre viata personala si cea profesionala. Cele mai afectate sunt generatiile urbane, ale caror nevoi pe plan profesional si personal sunt, de multe ori, incompatibile cu cerintele tot mai solicitante din partea angajatorilor.
Potrivit studiului realizat pe baza a 2.562 de raspunsuri, provenind de la salariati din mediul urban, cu varsta intre 18 si 55+ de ani, romanii se situeaza printre angajatii cei mai afectati de tendintele ultimilor 3 ani in sectorul muncii.

Numarul orelor de lucru pe saptamana - in crestere


Jumatate dintre respondentii romani sunt nemultumiti de prelungirea programului de lucru, resimtita acut in prezent, comparativ cu ultimii 3 ani.Numai 14% au considerat ca numarul de ore lucrate se afla in scadere.

Mai mult decat atat, un procent foarte mare dintre participantii la studiu (73%) au declarat ca lucreaza ore suplimentare. In proportie semnificativa (34%), angajatii romani lucreaza chiar si peste 46 de ore pe saptamana. Iar la nivel managerial, diferentele fata de respondentii din alte state europene sunt semnificative: 86% dintre romani lucreaza ore suplimentare, spre deosebire de managerii din Germania (45%) sau Marea Britanie (34%).

In consecinta, mai mult de jumatate dintre acestia afirma ca le este tot mai dificil sa mentina un echilibru intre viata profesionala si cea personala. Doar 26% considera ca, in prezent, acest echilibru este mai usor de mentinut decat in anii anteriori, in timp ce 23% nu au constatat o schimbare in acest sens.

Tinerii parinti sunt cei mai afectati


Statutul de parinte influenteaza in mod decisiv modul in care angajatii romani percep echilibrul dintre viata personala si cea profesionala: mai mult de jumatate dintre parinti (56%) se confrunta cu dificultati in gestionarea vietii profesionale, in raport cu angajatii care nu au copii (50%).

In plus, provocarile tot mai accentuate in privinta carierei reprezinta unul din factorii majori in decizia intemeierii unei familii. Noile generatii iau in calcul nivelul venitului (67%), posibilitatea achizitionarii unei case (55%), respectiv posibilitatea unui program de munca flexibil (40%) - inainte de aducerea pe lume a unui copil. O buna parte  (14%) din tinerii profesionisti au amanat decizia de a avea primul copil, din aceste motive.

Asadar, nu este de mirare faptul ca motivele financiare sunt principalul factor care determina schimbarea sau pastrarea locului de munca: 47% dintre respondenti si-au schimbat locul de munca in ultimii 3 ani, pentru a obtine un venit mai bun.

Programul prelungit si considerentele financiare nu afecteaza doar familiile, ci si viata personala a tinerilor - care se vad obligati sa reduca activitatile de dezvoltare personala si timpul dedicat relaxarii.

Ce asteptari au tinerii angajati?


In contextul acestor transformari din mediul profesional, cei mai multi dintre tinerii angajati isi doresc:

- recompensarea orelor suplimentare in conformitate cu legea (61%)

- beneficierea nerestrictionata de concediul legal de odihna (54%)

- respectarea reglementarilor legate de concediul de crestere a copilului si revenirea la locul de munca dupa acesta (46%).

Un alt factor esential pentru atingerea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala este flexibilitatea programului de lucru. Daca pe plan european aceasta este deja o tendinta in crestere, angajatii romani inca nu se bucura de aceasta posibilitate in masura in care isi doresc, cu toate ca lucreaza tot mai multe ore saptamanal.

Nevoia flexibilitatii profesionale se resimte mai ales in randul celei mai noi generatii, care evita formele de program fix, uneori chiar in defavoarea celor pe baza de proiect.
Atat in Romania cat si pe plan european, managerii sunt cei care beneficiaza in mai mare masura (53%) de un program flexibil, insa si proportia freelancerilor se afla in crestere.


Mai multe detalii privind rezultatele studiului pe www.parlamentor.ro

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tineri angajatiprogram de lucruore suplimentare

Data aparitiei: 23 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce nemultumiri au tinerii angajati din Romania? Nota: 3.33 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]