Daca nu a fost indeplinita obligatia informarii, regulamentul intern se mai aplica? Mai este valabil?

regulament internregulamentul internvalabilitate regulament intern
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum bine stim, regulamentul intern vine la pachet cu anumite obligatii, dintre care o amintim in acest studiu de caz pe cea referitoare la informarea angajatilor cu privire la continutul sau.

Ce se intampla in situatia in care nu a fost indeplinita obligatia informarii? Regulamentul intern se va putea aplica? Va fi valabil sau nul?


Raspunsul specialistului:


"Aici raspunsul este diferit fata de cazul neindeplinirii procedurii consultarii. Regulamentul intern in sine nu va fi anulat, dar prevederile acestuia nu vor putea fi invocate impotriva unui salariat cu privire la care nu se poate face dovada informarii.

Altfel spus, regulamentul intern, desi valabil in sine, nu va fi de nici un folos daca nu se poate proba aducerea lui la cunostinta salariatilor.

Daca informarea s-a facut numai in raport cu o parte dintre salariati (de exemplu, in raport cu cei deja incadrati in unitate la data adoptarii regulamentului intern) si nu in raport de toti salariatii, prevederile lui vor putea fi invocate numai fata de salariatii care au fost informati.

1. Regulamentul intern este, pana la urma, un act obligatoriu? Da sau nu?

2. Ce clauze nu trebuie sa lipseasca din Regulamentul intern?

3. Ce clauze sunt complet interzise in Regulamentul intern?


Exemplu:

Regulamentul intern a unei societati prevede in art. 34:
„Constituie abatere disciplinara desfasurarea de activitati de servire a clientilor in absenta uniformei de lucru”. Toti salariati cunosc si respecta aceasta prevedere. Totusi, la un moment dat, salariata D opteaza pentru a servi clientul in hainele cu care a venit de acasa.

Angajatorul sanctioneaza salariata D pentru savarsirea unei abateri disciplinare. Totusi, salariata D castiga in instanta, solicitand anularea sanctiunii disciplinare aplicate, pentru motivul ca angajatorul nu a putut face dovada informarii salariatei D cu privire la prevederile regulamentului intern.

Imprejurarea ca toti ceilalti salariati, si chiar salariata D insasi, respectau aceasta prevedere zi de zi nu este considerata de catre instanta o proba suficienta a cunoasterii prevederilor art. 34 si, deci sanctiunea disciplinara aplicata este anulata.

Cu toate acestea, instanta nu se poate pronunta si asupra valabilitatii Regulamentului intern. Daca un alt salariat va fi sanctionat disciplinar pentru savarsirea aceleiasi sanctiuni disciplinare, este posibil ca, in viitor, sanctiunea sa fie considerata valabila, atata timp cat se va putea dovedi informarea respectivului.





NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regulament internregulamentul internvalabilitate regulament intern

Data aparitiei: 10 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Daca nu a fost indeplinita obligatia informarii, regulamentul intern se mai aplica? Mai este valabil? Nota: 4 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]