In situatia unei firme in care pe anumite linii de productie va fi necesar ca salariatii sa lucreze 6 zile din 7 sau 7 zile din 7, se ridica urmatoarele intrebari:
Care este procedura legala ce trebuie respectata? Ce spor trebuie platit? Trebuie sa acordam 2 zile consecutive de weekend ca repaus si de cate ori pe luna? Este necesar sa consultam sindicatul pentru aceasta decizie?
Solutia ne este prezentata de specialistii PortalCodulMuncii.ro:
Oricare ar fi organizarea timpului de lucru, salariatii au dreptul sa primeasca repaus saptamanal de doua zile consecutive. Conform art. 137 alin. (1) din Codul MUncii, republicat, repausul saptamanal se acorda sub forma a doua zile consecutive, in principiu sambata si duminica.
In concluzie, indiferent care va fi modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii trebuie sa primeasca repaus de doua zile consecutiv in cadrul saptamanii.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii
, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
Atentie! Tineti cont de faptul ca zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
In consecinta, pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica, angajatorul trebuie sa acorde salariatului alte doua zile libere consecutive precum si sporul la salariu in cuantumul si in conditiile negociate prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca. Daca cele doua zile de repaus saptamanal nu sunt acordate sambata si duminica ci in alte doua zile consecutive, salariatul trebuie sa beneficieze de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
In ceea ce priveste cuantumul sporului, mentionam faptul ca acesta nu este prevazut de lege, ci trebuie stabilit de parti prin contractul colectiv de munca sau, prin contractul individual de munca.
Atentie! Daca angajatorul nu doreste incarcarea programului pentru salariatii existenti poate angaja personal nou cu munca doar in weekend. Pentru aceste personal angajat cu desfasurarea activitatii numai in weekend, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, adica se afla concret la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile impuse prin contractul de munca. Regula generala de repartizare a timpului de munca este reglementata de art. 113 alin. (1) Codul muncii.
Nu uitati sa trebuie sa respectati regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru va fi de 40 de ore pe saptamana. Durata maxima legala a timpului de lucru nu poate fi mai mare de 48 de ore pe saptamana, incluzand orele suplimentare.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro