Formarea profesionala, asa cum multi nu o vad

codul munciiformare profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Art. 198 alin. 1 din Codul muncii – in renumerotarea rezultata din republicare - arata ca „in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta”.

Angajatorii aplica litera legii. Sau, daca nu o aplica, iar salariatii care pleaca ii dau in judecata pentru ca li s-au retinut sumele de formare profesionala initiata de angajator, angajatorul pierde si mai plateste si cheltuieli de judecata.

Solutia este simpla.

Formarea profesionala initiata = propusa de angajator nu inseamna ca ii obliga pe salariati sa o si urmeze.

Salariatii trebuie sa vrea sa urmeze aceasta pregatire. Desigur, cine o urmeaza este promovat, poate primi un spor la salariu, iar cine nu... s-ar putea ca in timp sa nu mai fie calificat corespunzator.

De aceea, pentru a nu se interpreta o clauza de formare profesionala in sensul ca salariatul a fost obligat de patron sa semneze, pentru o formare profesionala initiata de patron, va sfatuiesc ca la angajare sau inainte de inceperea pregatirii salariatul sa depuna la societate si o cerere in care sa specifice:

„Subsemnatul............. CNP................. domiciliat in ................ posesor al CI seria.......... nr........... va rog sa aprobati ca in perioada .................... sa fiu instruit(a) in programele .............................................................. cu respectarea urmatoarei proportii:
- 70% timp lucrat
- 30% timp de instruire, platit de societate.

Perioadele de instruire si de lucru pot alterna, pastrandu-se proportia de mai sus.
Sunt de acord sa mi se insereze in contractul de munca aceasta clauza si, in cazul in care raporturile de munca inceteaza mai devreme de x ani [ a se vedea discutia de la solutia urmatoare - nota H. Sasu] de la incheierea formarii profesionale, sa platesc (prin retineri din salariu si, daca acestea nu sunt suficiente, prin completare din fonduri proprii), proportional cu perioada nelucrata din cei trei ani. Am retinut ca contravaloarea instruirii este de ............... lei si sunt de acord cu aceasta suma.

Semnatura salariat..................
Data.............

Formularea poate varia pe ici, pe acolo, in functie de situatie, contravaloarea instruirii se poate calcula pe parcurs, dar cred ca e limpede ca solutia este ca salariatul sa ceara formarea profesionala, caz in care art. 198 alin. (1) sa nu se mai aplice.

Numai asa este logic si echitabil sa se aplice alin. (2) din art. 197 C. muncii, care arata:

„Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1) salariatul va beneficia pe toata durata formarii profesionale de toate drepturile salariale detinute”.

Retineti insa ca toate aceste aspecte sunt valabile pentru formarea profesionala initiata de angajator! Pentru ca, daca salariatul solicita formarea profesionala, sunt aplicabile alte prevederi, anume ale art. 198 din Codul muncii republicat, care lasa totul la latitudinea partilor: „Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca”.

Desigur, discutii pot exista – ca si pana acum – litigii pot exista - cata vreme accesul la justitie e liber prin Constitutie pentru orice fel de cereri, oricat de intemeiate sau de neintemeiate, iar angajatorul are o sarcina grea in probatiune – dar solutia de mai sus e buna in caz de... orice.

Prin solutia de mai sus prin care salariatul cere formarea profesionala il instruim pe salariat, ii platim salariu desi, partial, salariatul este neproductiv, si, daca pleaca, recuperam banii.

Solutia se completeaza cu fundamentarea matematica.

Tot ce mai aveti de facut este fundamentarea foarte buna, impreuna cu un contabil, a costurilor instruirii. Se va lua in considerare si faptul ca 30% - sa spunem - din timp salariatul nu presteaza activitate, dar e platit (pentru 30% din timp se plateste salariu, contributii, se tine un om blocat care il instruieste pe salariat, omul acela trebuie si el platit, se platesc contributii etc.). Fundamentarea trebuie sa fie BETON, ca sa reziste in instanta (daca va fi cazul; trebuie sa ne gandim la toate, inclusiv la un control de la Inspectoratul de munca, pe tema asta).


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiformare profesionala

Data aparitiei: 07 Decembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Formarea profesionala, asa cum multi nu o vad Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]