Art 17 din codul muncii: Art. 17. - (1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice - isi mai gaseste utilitatea, tinand cont de faptul ca acum inregistrarea contractului individual de munca se face cel tarziu cu 1 zi anterioara inceperii activitatii (deci se presupune ca exista deja un contract individual de munca semnat de ambele parti)?
Raspuns (valabil la 09.08.2010):
Potrivit art. 3 alin. (2) indice 1 din HG 161/2006 astfel cum a fost modificat de HG 37/2010, “La angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la alin. (2) lit. a)-d) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.”
Totodata, art. 4 alin. (1) din acelasi act normativ dispune ca “Angajatorii au obligatia de a transmite registrul in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul sau domiciliul, dupa caz, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat.”
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii... acum aveti toate raspunsurile la indemana! Detalii aici >>>
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Astfel, prin HG 37/2010 pentru modificarea si completarea HG 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor s-a instituit obligatia pentru angajatori de a anunta inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul angajatorul despre existenta unui contract individual de munca prin transmiterea registrului electronic de evidenta al salariatilor cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariat.
In conformitate cu prevederile art. 17 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract anterior incheierii acestuia. Insa “obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.” (vezi art. 17 alin. 1 indice 1 din Codul muncii).
Datorita faptului ca informarea se poate realiza la momentul semnarii contractului individual de munca, iar semnarea contractului trebuie sa se produca anterior inceperii activitatii de catre salariat, pentru a se putea indeplini obligatia prevazuta in art. 3 alin. (2) indice 1 si art. 4 alin. (1) din HG 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, cu completarile si modificarile ulterioare, apreciem ca informarea isi pierde din utilitate.