Salariul mediu brut a urcat la 3.430 lei, la finalul anului trecut

salariu mediu brut 2017majorare salariu mediu net 2018castig salarial net 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatii romani nu pot decat sa se bucure, in contextul in care castigul salarial mediu brut pe economie a crescut cu 3,1% in noiembrie 2017, fata de luna anterioara, pana la 3.430 lei.

Asadar,  valoarea neta a salariului mediu s-a situat la 2.464 de lei, in urcare cu 3% (72 lei), conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, se poate constata ca valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), respectiv 6.157 de lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.409 lei).

Comparativ cu luna noiembrie 2016, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 109,9%.

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 102,3% pentru luna noiembrie 2017 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 181,4%, cu 4,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2017.

In luna noiembrie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna octombrie 2017. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.


In ce domenii s-au semnalat cele mai mari cresteri salariale?

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: 14% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, respectiv 10,2% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor; intre 7% si 10% in fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), cercetare-dezvoltare, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., fabricarea altor mijloace de transport; intre 5% si 6% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, alte activitati extractive, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna octombrie de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Astfel, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: 3,6% in industria metalurgica; intre 1,0% si 2,5% activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+3,0%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, in administratia publica (+2,7%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,6%).

INS a mai tinut sa precizeze ca, in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.


Sursa: INS


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu mediu brut 2017majorare salariu mediu net 2018castig salarial net 2018

Data aparitiei: 12 Ianuarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul mediu brut a urcat la 3.430 lei, la finalul anului trecut Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]