Declaratia 112 - OBLIGATII fiscale privind beneficiile neimpozabile suportate de angajator

declaratia 112 diurnabeneficii neimpozabile
Declaratia 112 - OBLIGATII fiscale privind beneficiile neimpozabile suportate de angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rog sa ma ajutati cu clarificarea urmatoarelor aspecte referitoare la declaratia D112, punctul 8.4. Trebuie declarate urmatoarele cheltuieli? - abonamente de telefonie mobila utilizate strict in scopul desfasurarii activitatii economice? - abonament de apa plata? - abonament de internet din cadrul firmei? - echipamente de protectie obligatorii pt desfasurarea activitatii (laptop, casti audio, pantofi de protectie, salopete de lucru, tricouri, ochelari de protectie)? - amortizarea/asigurarile si reparatiile autoturismelor utilizare strict pt transportul individual al fiecarui salariat? 
 
Dar daca acestea sunt inregistrate in contabilitatea sediului central din Germania, dar sunt folosite de angajatii Tmax Romania? Ce valori se vor declara? In cazul laptopurilor de ex, daca nu am declarat pana acum, cum se procedeaza? Dar telefoanele mobile, ca aparat fizic, nu ca abonament?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit instructiunilor de completare a Declaratiei 112 aprobate prin OPANAF 723/2024, sunt solicitate o serie de informatii privind veniturile impozabile si neimpozabile acordate angajatilor, care fac obiectul completarii randurilor din Sectiunea E.3 din Anexa nr. 1.2 – Asigurat. Pentru a putea identifica randul care va trebui completat fiecare beneficiu/avantaj/venit neimpozabil acordat salariatului este necesara stabilirea tratamentului fiscal aplicat acestuia de care beneficiaza salariatul si transpunerea acestuia pe unul din randurile din Sectiunea E.3 in concordanta cu noile instructiuni de completare a Declaratiei 112.
 
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>>
 
Intrucat declararea acestor beneficii/avantaje/venituri neimpozabile vizeaza completarea in principal a Sectiunii E.3 - Date detaliate privind impozitul pe venit si unele contributii sociale obligatorii, raportarea se va realiza individual la nivelul fiecarui salariat.
Potrivit instructiunilor de completare a Declaratiei 112 aprobate prin OPANAF 723/2024 si cu cu referire la elementele de venit care face obiectul completarii randurilor 8.4 si urmatoarele din Sectiunea E.3 din Anexa nr. 1.2 - Asigurat, acestea se completeaza astfel:,
- Randul 8.4.Venituri neimpozabile, cf.art.76 alin.(4) din CF, din care: (E3_69) - se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, mentionate expres la punctele pct. 8.4.1 - 8.4.8.
 
- Randul 8.4.1.Cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, cf.art.76 alin.(4) lit.a) din CF (E3_86) - se completeaza cu sumele reprezentand contravaloarea cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.2.Ajutoare de natura celor prevazute la art.76 alin.(4) lit. a) din CF (E3_87) - se completeaza cu sumele reprezentand contravaloarea ajutoarelor de natura celor prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.3.Indemnizatii de delegare neimpozabile, cf.art.76 alin.(4) lit.  h) din CF (E3_62) - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de delegare care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.4.Indemnizatii de detasare neimpozabile, cf.art.76 alin.(4) lit. h) din CF (E3_63) - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de detasare care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
– Randul 8.4.5.Indemnizatii specifice detasarii transnationale neimpozabile, cf.art.76 alin.(4) lit.h) din CF (E3_64) - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii specifice detasarii transnationale care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.6.Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate
neimpozabile, cf.art.76 alin.(4) lit. h) din CF (E3_65) - se completeaza cu suma reprezentand prestatii suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. k) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.7.Indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, neimpozabile, cf. art.76 alin.(4) lit.j) din CF (E3_88) - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, neimpozabile conform art. 76 alin. (4) lit. j) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.8. Avantajele sub forma dreptului la stock options plan, acordate de persoanele juridice angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate acestora, cu titlu gratuit sau la un pret preferential la momentul exercitarii acestora, cf.art.76 alin.(4) lit. r) din CF (E3_66) - se completeaza cu valoarea avantajelor. Valoarea avantajelor se determina la momentul exercitarii optiunilor si reprezinta diferenta dintre pretul de achizitie/valoarea zero, pentru cele acordate cu titlu gratuit si valoarea de piata a titlurilor de participare la momentul exercitarii acestora.
 
Asa cum se poate constata, pentru randul de total 8.4.Venituri neimpozabile, cf.art.76 alin.(4) din CF, din care: (E3_69), Instructiunile de completare a Declaratiei 112 precizeaza ca acesta „se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, mentionate expres la punctele pct.8.4.1 - 8.4.8.”, or sumele care fac obiectul analizei nu sunt mentionate in mod expres pe randurile alocate veniturilor neimpozabile din declaratie si urmeaza a nu fi declarate pe vreunul din aceste randuri.
 
Precizam ca spre deosebire de vechile Instructiuni de completare a Declaratiei 112 (OPANAF 165/2022 in care randul de total 8.4. ”Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) si alin. (4^1) din Codul fiscal, din care:” se completa cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) si (4^1) din Codul fiscal, potrivit OPANAF 1994/2023 si in prezent prin OPANAF 723/2024, s-a realizat separarea grupelor de venituri neimpozabile enumerate la cele doua alineate (4) si (4^1) ale articolului 76 din Codul fiscal si includerea precizarii ca se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, mentionate expres la punctele pct. 8.4.1 - 8.4.8. si la pct.8.5.1 - 8.5.9, care atesta intentia administratiei fiscale de a solicita declararea doar veniturilor neimpozabile mentionate expres pe randurile care urmeaza randurile de total 8.4 si 8.5.
 
Prin urmare, sub rezerva unor clarificari ulterioare ale administratiei fiscale, sumele reprezentand abonamentele de telefonie mobila/internet utilizate in interes de serviciu, echipamentele de protectie, amortizarea/asigurarile/reparatiile autoturismelor pentru transportul salariatilor si telefoanele mobile nu fac obiectul declararii pe randul 8.4 si 8.4.1 – 8.4.8  in Declaratia 112, nefiind mentionate in mod expres pe randurile alocate acestor venituri neimpozabile din declaratie.
 
Precizam ca modalitatea de impozitare in situatiile in care avantaje sunt primite de la terti este reglementata de Codul fiscal. Astfel, potrivit art. 78 alin. (2^1) din Codul fiscal, in cazul avantajelor in bani si/sau in natura primite de la terti ca urmare a prevederilor contractului individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz, obligatia de calcul, retinere, plata si declarare a impozitului revine, dupa cum urmeaza:
a) angajatorului rezident fiscal roman, cand avantajele in bani si/sau in natura sunt acordate de alte entitati decat acesta si plata se efectueaza prin intermediul angajatorului;
 
b) platitorilor de venituri rezidenti fiscali romani, cand avantajele in bani si/sau in natura sunt acordate de alte entitati decat angajatorul, cu exceptia situatiei persoanelor fizice care realizeaza in Romania venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a contractelor de munca incheiate cu angajatori care nu sunt rezidenti fiscali romani, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 82 din Codul fiscal.
 
De asemenea, potrivit alin. (2^1) al aceluiasi articol, in cazul persoanelor fizice care obtin avantaje in bani si/sau in natura de la terti care nu sunt rezidenti fiscali romani, cum este si cazul prezentat in cuprinsul intrebarii, impozitul se calculeaza, se declara si se plateste de catre salariat prin intermediul Declaratiei 224 sau de catre angajatorul rezident care poate opta pentru calcularea, retinerea si plata impozitului pe venit datorat, daca este cazul, prin intermediul Declaratiei 112.
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 112 diurnabeneficii neimpozabile

Data aparitiei: 25 Iunie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Declaratia 112 - OBLIGATII fiscale privind beneficiile neimpozabile suportate de angajator Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Documentul portabil A1. Agent de munca temporaraIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu o informatie cu privire la obtinerea documetelor A1 pentru un agent de munca temporara, in sensul ca pentru societatile comerciale conditiile sunt 25% CA in Romania si 50% salariati detasati. Care este conditia pentru agent? Multumesc. Cornelia
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Act aditional prelungire CCM (2)Intrebare: Va rog sa ignorati intrebarea de mai devreme , deoarece am citit ulterior raspunsul dvs.Rugamintea mea este alta , avand in vedere ca nici o parte, angajator, salariati prin reprezentantii lor, nu doreste modificarea contractului colectiv la nivel de unitatea, mai trebuie facuta toata documentatia sau e suficient actul aditional de prelungire al ccmu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]