Propunere legislativa: ziua de 24 decembrie sa fie zi libera pentru salariati

Mara Dobrin
Mara Dobrin
11 Ianuarie 2022
11 Ianuarie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
24 decembrie zi liberazi libera legala 24 decembrieajun craciun zi libera
Propunere legislativa: ziua de 24 decembrie sa fie zi libera pentru salariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anul 2022 incepe bine, din punct de vedere al acordarii de zile libere platite. Daca ieri vorbeam despre faptul ca cei care participa la recensamantul online vor beneficia de o zi suplimentara de concediu, iata ca astazi avem alte vesti bune.
 
Este vorba despre o propunere legislativa care are in vedere ca ziua de 24 decembrie sa fie libera, adica sarbatoare legala. In acest context, salariatii s-ar bucura de o noua zi de concediu, avand in vedere ca nu ar trebui sa mearga la serviciu in 24 decembrie, daca propunerea va trece de Parlament si va deveni lege.
 
Daca ar fi sa intre in vigoare, ziua de 24 decembrie ar deveni ziua libera legala cu numarul 16.
 
In expunerea de motive prezentata de initiatorul Lazar Ion-Marian, deputat USR_PLUS in data de 10.01.2022, se poate vedea ca:
 
"Initiativa legislativa isi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Ajunul Craciunului sarbatorit in data de 24 decembrie, reprezinta ultima zi din postul Nasterii Domnului. Acest post debuteaza in data de 15 noiembrie si se incheie in ziua de 24 decembrie.
 
(...)
 
Pentru romani, Ajunul Craciunului implica printre alte obiceiuri si traditii: impodobirea bradului de Craciun; impartirea cadourilor de catre Mos Craciun; pregatirea bucatelor pentru masa din prima zi de Craciun; primirea colindatorilor care vestesc Nasterea Domnului nostru lisus Hristos."
 
Este important de mentionat faptul ca la nivelul institutiilor Uniunii Europene, data de 24 decembrie este stabilita ca fiind sarbatoare legala.
 
Calendar cu zilele libere legale din 2022 - cate sarbatori legale avem in 2022 si cate zile libere avem intre Craciun si Revelion. Pentru inceput, iti reamintim ca in Romania exista nu mai putin de 15 sarbatori legale care prevad zile libere, vezi AICI >>>
 
Initiatorii propunerii de mai sus declara ca Romania are un numar mic de zile libere legale, comparativ cu celalalte state membre, asa ca ziua de 24 decembrie are toate sansele sa devina sarbatoare legala.
 
Va reamintim ca, daca va intra in vigoare, propunerea va modifica art. 139 din Codul Muncii, care reglementeaza in momentul de fata zilele libere de care beneficiaza romanii.
 
Astfel de zile libere sunt reglementate de Codul Muncii, prin art.139 care precizeaza si ca in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii aceste prevederi NU sunt valabile.
 
Urmatorul articol din Codul Muncii reglementeaza in mod clar aceste situatii, asa ca  salariatilor care lucreaza in locurile mentionate mai sus, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
 
 
Zi libera pentru salariatii romani care participa la recensamant online
 
Va reamintim ca un recensamant al populatiei si locuintelor trebuia sa aiba loc inca de anul trecut, dar din cauza situatiei fara precedent creata de pandemia Coronavirus - COVID-19, acesta nu a mai avut loc.
 
Asa ca autoritatile se pregatesc in acest sens din nou, avand in vedere ca recensamantul va avea loc in 2022, in cele din urma. In acest sens, este demn de mentionat salariatii care se autorecenzeaza online vor primi o zi libera platita suplimentara, arata OUG nr. 19/2020...mai multe despre ziua libera pentru recensamant online >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]