Utilizarea mixta a autovehiculului din cadrul companiei. Se va intocmi act aditional la contractul individual de munca?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
06 Iulie 2018
06 Iulie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
utilizare mixta autovehicul de muncamasina de munca interes personalavantaj de natura salarialatransportul la si de la locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In primul rand, dorim sa va aducem la cunostinta ca decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca pentru a nu reprezenta avantaj de natura salariala.

Intrucat textele citate din Codul fiscal prevad ca pentru a nu fi inclusa in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale contravaloarea transportului trebuie sa fie decontata astfel cum este prevazut in contractul de munca.


Iata o speta din cadrul PortalCodulMuncii.ro, legata de utilizarea masinilor de munca si in interes personal: "Societatea acorda atat salariatilor cat si directorilor companiei drept de folosinta al autovehiculelor din parcul auto. Aceste masini sunt utilizate atat in Interesul activitatii economice dar si in interes personal (ex.: drumul de acasa la serviciu si invers, dar si deplasari care nu au legatura cu compania). La predarea autovehiculelor catre utilizatorii respectivi se intocmesc procese verbale de predare - primire. Va rugam sa ne precizati daca in situatia descrisa este necesar sa se intocmeasca un act aditional la contractul individual de munca, contractul de management al respectivelor persoane, pentru acest drept de utilizare al masinii. Dar in situatia in care masina este pusa la dispozitia societatii noastre printr-un contract de comodat, iar comodantul este un salariat al companiei, care apoi foloseste autoturismul respectiv si i se deconteaza combustibil pentru drumul de acasa la serviciu si invers, mai este necesar si un alt document, respectiv un act aditional la contractul individual de munca?"


Raspunsul specialistilor:

Va reamintim ca, in cazul decontarii combustibilului pentru transportul la si de la locul de munca este necesar sa se incheie act aditional la contractual individual de munca. Daca nu se incheie act aditional la contractual individual de munca si nu exista prevedere privind decontarea nici in contractul colectiv de munca, contravaloarea combustibilului suportata de angajator reprezinta venit salarial.

Astfel, art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal prevede ca urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Potrivit art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, precum si contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca.


IMPORTANT!

Mentionam ca NU este necesara prevederea in contractul individual de munca sau in contractul de management. Daca societatea deduce cheltuielile cu autovehicului  in limita de 50% conform art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, in cazul salariatilor acestea nu sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe veniturile din salarii  conform art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal indiferent daca sunt sau nu prevazute in contractul de munca/contractul de management.

 
Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]