Negocierea colectiva a devenit OBLIGATORIE si pentru unitatile care au cel putin 10 angajati

negociere colectiva 10 salariatinegociere colectiva 2023legea nr. 367/2022
Negocierea colectiva a devenit OBLIGATORIE si pentru unitatile care au cel putin 10 angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrarea in vigoare, la data de 25 decembrie 2022,  a Legii nr. 367/2022  privind dialogul social, publicata in Monitorul Oficial nr.1238/22.12.2022, reprezinta  momentul de la angajatorii care au cel putin 10 salariati trebuie sa aiba in vedere o noua obligatie, respectiv  cea de initiere a negocierilor colective, ne reaminteste ITM.
 

Negocierea colectiva in cadrul unitarilor cu cel putin 10 salariati

 
"Avand in vedere ca negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori, precum si la nivel de sector de negociere colectiva, inseamna includerea in sfera obligatiei de a negocia colectiv si a angajatorilor care au intre 10 si 21 de angajati.
 
Ce capcane ascund recentele MODIFICARI ale legislatiei muncii? Specialistii explica totul despre negocierile COLECTIVE >>>
 
Aceasta obligatie nu inseamna doar disponibilitatea privind negocierea, ci tot ceea ce tine de buna desfasurare a negocierilor (elementele prevazute de art. 98 ), inclusiv alte aspecte care vizeaza dreptul angajatilor/lucratorilor de a infiinta un sindicat ori de a-si alege reprezentantii.
 
Termenul privind initierea negocierii colective care este prevazut in actul normativ se raporteaza la momentul expirarii contractelor existente ori a clauzelor stipulate in actele aditionale la acestea, nefiind precizat un termen in cazul angajatorilor care nu aveau aceasta obligatie pana acum, dar avand in vedere ca legea este deja in vigoare obligatia trebuie indeplinita cat mai curand.
 
Potrivit dispozitiilor actului normativ, initiativa negocierii colective apartine oricaruia dintre partenerii sociali, insa asta nu elimina obligatia angajatorului in aceasta privinta, care isi poate anunta intentia de a negocia colectiv, prin mijloacele de comunicare stabilite in regulamentul intern.
 
Angajatorii vor informa angajatii/lucratorii din unitate cu privire la obligatia de a initia negocierea colectiva si vor preciza cele doua variante posibile pentru a incepe negocierea, respectiv infiintarea unei organizatii sindicale sau dreptul de a se inscrie intr-un sindicat infiintat la nivelul sectorului de negociere ori posibilitatea de a-si alege reprezentanti.
 
De retinut este faptul ca  persoanele care au functii de conducere in unitate nu pot fi alese ca reprezentanti ai angajatilor/lucratorilor.
 

Angajatorul are obligatia de a transmite anuntul privind intentia negocierii colective

 
Angajatorul are obligatia de a transmite anuntul privind intentia de incepere a negocierii colective cu cel putin 15 zile inainte de inceperea acesteia, care trebuie sa cuprinda data, locul si ora stabilite pentru demararea negocierilor.
 
Durata negocierii este de cel mult 45 de zile, dar cu posibilitate de prelungire prin acordul partilor.
 
Ramane in continuare doar obligatia privind initierea negocierii colective, nu si incheierea unui contract colectiv de munca, acesta fiind practic rezultatul negocierii si acordul partilor.
 
In cazul in care negocierea se finalizeaza, contractul colectiv de munca se poate incheia numai pe o perioada determinata, cuprinsa  intre 12  si  24 de luni, cu posibilitatea prelungirii prin acordul partilor, o singura data, cu cel mult 12 luni.
 
Contractele colective de munca la nivel de unitate si actele aditionale la acestea se incheie in forma scrisa, se depun si se inregistreaza  la inspectoratul teritorial de munca din raza sediului angajatorului.
 
Un aspect important pe care toti angajatorii ,la nivelul carora nu sunt infiintate sindicate, il vor avea in vedere este cel privind obligatia de a permite, cel putin o data pe an, organizarea unei sesiuni de informare privind drepturile individuale si colective ale angajatilor/lucratorilor, la cererea federatiilor sindicale din sectorul de negociere colectiva al unitatii respective, cu invitarea reprezentantilor acestora."
 
 
      

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
negociere colectiva 10 salariatinegociere colectiva 2023legea nr. 367/2022

Data aparitiei: 01 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Negocierea colectiva a devenit OBLIGATORIE si pentru unitatile care au cel putin 10 angajati Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]