Impozitul pe venit datorat pentru adminstratorul cetatean strain
In ceea ce priveste impozitul pe venit, principalul aspect legislativ care reglementeaza aspectele fiscale ale activitatii persoanelor in alt stat decat cel de origine este evitarea dublei impuneri.
Normele metodologice de aplicare a art. 126 din Codul fiscal stabilesc conditiile in care veniturile din activitati dependente realizate de catre persoane fizice nerezidente in Romania, se impun in Romania.
Astfel, daca persoanele respective sunt prezente in Romania o perioada mai mica de 183 de zile in orice perioada de 12 luni consecutive care se incheie in anul calendaristic in cauza, sau in perioada si conditiile mentionate in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul strain, impozitul pe venit se datoreaza in Romania, in anumite conditii.
Concret, impozitul pe venit de datoreaza in Romania, daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
Concedierea perfect legala
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
- salariul este platit de un angajator care este rezident sau in numele acestuia;
- salariul este suportat de un sediu permanent pe care angajatorul nerezident il are in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania)
In cazul in care administratorul este platit de societatea rezidenta in Romania, prima conditie este indeplinita. Prin urmare, indiferent de numarul de zile in care va fi prezent in tara, impozitul pe venit se datoreaza in Romania.
Impozitul pe venit nu are legatura cu documentul portabil A1. Acest impozit se datoreaza si se declara in formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
Nu se datoreaza alte taxe.
Contributiile sociale datorate pentru administratorul cetatean strain
Regula de baza este aceea ca, pentru veniturile adminstratorului nerezident, contributiile sociale se datoreaza in statul in care acesta lucreaza, in acest caz, in Romania.
Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala stabileste regula potrivit careia contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul/administratorul presteaza activitate.
Regulamentul (CE) nr. 883/2004 stabileste, insa, si exceptii, care sunt atestate in documentul portabil A1.
In acest caz, daca administratorul detine si prezinta documentul portabil A1 din statul de provenienta, contributiile sociale se datoreaza in statul respectiv, pentru perioada inscrisa in document.
In concluzie, in absenta documentului portabil A1, contributiile sociale pentru administratorul cetatean strain vor fi platite in Romania.
Raspuns oferit de Rodica Mantea, consilier juridic