Asa se face ca potrivit unui comunicat de presa realizat de Federatia "Solidaritatea Sanitara" din Romania (FSSR) aproximativ 72% dintre medici cred ca aceasta masura ar trebui aplicata si altor categorii profesionale din sanatate, informeaza Agerpres.
Doar 15% dintre medici cred ca de masura scutirii de impozit ar trebui sa beneficieze doar doctorii. Este demn de mentionat ca studiul s-a desfasurat pe un esantion format din 679 de respondenti.
"Numai circa 44% dintre medici considera ca scutirea lor de impozit ar avea un efect pozitiv asupra medicilor. 32% dintre acestia cred ca este necesara, totusi, inlocuirea lor cu o salarizare corecta. Respondentii care considera ca masura ar avea efecte negative asupra medicilor o considera incorecta si cred ca este necesara inlocuirea ei. Aprecierile negative la adresa acestei masuri sunt determinate de dorinta unei salarizari corecte in loc de privilegii, de teama fata de ceea ce ar putea ascunde o astfel de masura, de respingerea discriminarii pe care o aduce cu sine, de refuzul unor pomeni si dorinta de a beneficia de recompensele meritate, de ruptura pe care o poate introduse fata de alte categorii profesionale din Sanatate si fata de cetateni, de dorinta de echitate, de refuzul exceptiilor si favorizarea regulilor pentru toti", se arata in comunicatul FSSR.
50% dintre medici considera ca scutirea de la impozitul pe venit ar avea efecte negative asupra altor categorii de salariati din sanatate, un fapt previzibil, in acest context:
"Circa 45% dintre medici considera ca scutirea lor de impozitul pe venit ar avea efecte negative asupra cetatenilor. Efectele negative asupra cetatenilor sunt indicate intr-o proportie semnificativ mai mare de medicii care lucreaza in sistemul public comparativ cu cei care lucreaza in sistemul privat. Majoritatea medicilor care considera ca aceasta masura ar avea un impact pozitiv asupra cetatenilor o considera in acelasi timp una corecta. 81% dintre medicii care cred ca aceasta masura ar avea un impact negativ asupra cetatenilor cred in acelasi timp ca ea ar trebui inlocuita de masuri care sa asigure respectarea drepturilor salariale (posibila relatie cauzala). Medicii care cred ca aceasta masura ar avea un impact asupra lor ar avea acelasi impact si asupra cetatenilor. Aprecierile negative la adresa acestei masuri sunt determinate de reactia negativa din partea populatiei, de accentuarea unor sentimente de ura, de refuzul statutului de privilegiati, de tensiunile sociale pe care le-ar genera", se arata in comunicatul citat.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Se pare ca medicii din sectorul privat sunt mai entuziasti de aceasta masura, spre deosebire de cei care lucreaza in sectorul public.
Sursa: Agerpres