Ce trebuie sa stim despre prevenirea accidentelor de munca? Cat de importante sunt instructiunile oferite lucratorilor

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
17 Martie 2016
17 Martie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
accidente de muncassmsecuritatea munciisecuritate si sanatate in muncafisa individuala de protectie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul, ca responsabilitate de baza, trebuie sa asigure conditii ca fiecare salariat sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului sau.

Pentru majoritatea lucratorilor este evident ca trebuie sa respecte toate instructiunile pe care le-a primit la locul de munca, deoarece ele au scopul de a le proteja propria sanatate si integritate fizica, dar si pe cea a colegilor acestora. Uneori se intampla sa omita sau sa ignore anumite instructiuni clare, sperand ca lor nu li se va intampla nimic rau. Este o judecata periculoasa  care va fi ilustrata prin doua exemple descrise mai jos.

Acesta este si ratiunea obligatiei impuse angajatorului de a controla cunoasterea si aplicarea de catre toti lucratorii a masurilor prevazute in planul de prevenire si protectie stabilit, precum si a prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, prin lucratorii desemnati, prin propria competenta sau prin servicii externe. De cele mai multe ori, angajatorii considera ca este suficient sa furnizeze sau sa prelucreze informatii si instructiuni, dupa care sa se asigure ca salariatii au semnat fisa individuala de protectie.

De ce se produc accidentele?

Exemplu 1:

Evenimentul a avut loc la o fabrica de panificatie, in sectia brutarie, locul de munca - dospitor. Accesul in dospitor este permis doar dupa oprirea din functiune a acestuia de catre seful de tura sau operator, fapt precizat in instructiunea interna elaborata ?i afisata. Personalul care executa operatiile de curatenie si revizie are acces in interiorul dospitorului numai dupa oprirea acestuia si numai in prezenta sefului de tura sau operatorului. Aici se pregatesc mai multe sortimente de paine in acelasi schimb. Avand in vedere faptul ca de la un sortiment la altul difera, atat compozitia aluatului, cat si forma produsului, lucratorii care pregatesc aluatul au convenit de comun acord cu cei care preiau painea din dospitor ca intre doua sortimente de paine sa se puna un semn, chiar daca procedurile de lucru specifica prin instructiunile de lucru alta modalitate de separare a sortimentelor de paine. Sortimentele de paine trebuie separate deoarece la coacere difera timpii de mentinere in cuptor.

In ziua producerii evenimentului, lucratorii care pregateau aluatul au uitat sa  ...

Continuarea pe PortalSSM.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]