Potrivit art. 82 alin (2) din HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru lucratorii din intreprinderi si/sau unitati din exterior care desfasoara activitati pe baza de contract de prestari de servicii, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucratorilor respectivi privind activitatile specifice intreprinderii si/sau unitatii respective, riscurile pentru securitatea si sanatatea lor, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, in general.
Daca prestatorul va trimite acelasi lucrator la beneficiarul prestatiei, instruirea se va efectua la inceputul colaborarii. Instruirea trebuie insa refacuta de fiecare data când evaluarea riscurilor cu privire la securitatea si sanatatea in munca la nivelul intreprinderii beneficiare este revizuita, precum si in cazul in care societatea prestatoare trimite un alt lucrator pentru efectuarea lucrarilor.
Potrivit art. 15 alin (3) din HG nr. 1425/2006, evaluarea riscurilor cu privire la securitatea si sanatatea in munca la nivelul intreprinderii si/sau unitatii trebuie revizuita, cel putin, in urmatoarele situatii:
a) ori de cate ori intervin schimbari sau modificari in ceea ce priveste tehnologia, echipamentele de munca, substantele ori preparatele chimice utilizate si amenajarea locurilor de munca/posturilor de munca;
b) dupa producerea unui eveniment;
c) la constatarea omiterii unor riscuri sau la aparitia unor riscuri noi;
d) la utilizarea postului de lucru de catre un lucrator apartinând grupurilor sensibile la riscuri specifice;
e) la executarea unor lucrari speciale.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Instruirea lucratorului de la societatea prestatoare se consemneaza in fisa de instruire colectiva, conform modelului prezentat in anexa nr. 12 la HG nr. 1425/2006. Fisa de instruire colectiva se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se va pastra de catre angajator sau de lucratorul desemnat sau de serviciul intern de prevenire si protectie care a efectuat instruirea si un exemplar se pastreaza de catre angajatorul lucratorilor instruiti, deci de catre societatea prestatoare.
Prin urmare, instruirea lucratorului de la societatea prestatoare va fi efectuata de angajator, in cazul in care acesta si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, sau de lucratorul desemnat sau de un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie, si nu de catre seful locului de munca.
Din intrebarea dvs. deducem faptul ca aveti organizat serviciu intern de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii. Deci instruirea lucratorului de la societatea prestatoare va fi efectuata de un lucrator din cadrul serviciului intern. Un exemplar ale fisei colective in care s-a consemnat instruirea va fi pastrat de serviciul dvs. intern de prevenire si protectie si al doilea exemplar va fi predat angajatorului societatii prestatoare