Cum procedam in situatia in care angajatorul are mai putin de 10 salariati? Suntem obligati sa numim un reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor?
Dupa cum prevede Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, reprezentantul lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor este definit ca fiind persoana aleasa, selectata sau desemnata de lucratori, in conformitate cu prevederile legale, sa ii reprezinte pe acestia in ceea ce priveste problemele referitoare la protectia securitatii si sanatatii lucratorilor in munca.
In acelasi timp, tinem cont de faptul ca angajatorii consulta lucratorii si/sau reprezentantii lor si permit participarea acestora la discutarea tuturor problemelor referitoare la securitatea si sanatatea in munca.
In lumina acestor aspecte, intelegem ca rolul primordial al reprezentatilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul ssm este acela de a fi consultati de angajator si de a permite participarea lor si exprimarea punctului de vedere in ceea ce priveste toate problemele referitoare la securitatea si sanatatea in munca in unitate.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Numarul minim de reprezentanti ai lucratorilor su raspunderi specifice in domeniul SSM va fi stabilit dupa cum urmeaza:
a) un reprezentant, in cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au intre 10 si 49 de lucratori inclusiv;
b) 2 reprezentanti, in cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au sub 50 si 100 de lucratori inclusiv;
c) conform cerintelor prevazute la art. 60 alin. (3), in cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au peste 101 lucratori inclusiv.
Mare atentie la faptul ca in intreprinderile care au sub 10 lucratori, legiuitorul nu a impus conditia existentei cel putin a unui reprezentat al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul ssm, considerandu-se ca angajatorul isi poate indeplini obligatia de consultare cu toti lucratorii sai.