Va informam ca, comisiile de munca si de buget-finante ale Senatului au eliminat, prin adoptarea unor amendamente la OUG 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare, taxarea cu 10% a concediilor medicale. Precizam ca s-a eliminat si impozitarea concediului de maternitate si impozitarea concediului pentru ingrijirea copilului bolnav. Proiectul merge la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz. Asadar, legea NU este inca in vigoare.
Va reamintim ca Guvernul a prevazut prin OUG 115/2023, care a primit luni raport de admitere cu amendamente din partea comisiilor raportoare, impozitarea acestor concedii cu 10% de la 1 ianuarie.
Mentionam ca raportul a intrunit 21 de voturi "pentru" si 8 voturi de abtinere si "impotriva", potrivit
Agerpres.
De asemenea, precizam ca aceste amendamente de eliminare a taxarii acestor concedii au reunit propuneri din partea senatorilor PNL, PSD, USR si a fost insusit de Comisiile de munca si de buget-finante ale Senatului.
"Sanatatea, din punctul meu de vedere, nu are culoare politica. A fost o eroare strecurata in aceasta ordonanta si eliminam o inechitate", a afirmat presedintele Comisiei de aparare Senatului, Nicoleta Pauliuc, participant la sedinta de luni (n.n.12.02.2024) a comisiilor raportoare.
"Am facut acest demers ca urmare a mesajelor pe care le-am primit de la romani si am sa va dau citire unui mesaj: Doamna senator, de cand am inceput tratamentul pentru cancer, viata mea si a familiei mele e masurata in ore, cat mai am pana fac o runda de tratament, cat mai am pana la urmatorul control, cat mai am pana la urmatoarea runda de chimio. Fiecare zi inseamna ora de luat medicamentul x, ora de luat medicamentul y. Nu avem nevoie de griji in plus, ducem deja pe umeri o povara mult prea grea. Va rog sa eliminati impozitarea, indreptati situatia”, a mai adaugat senatoarea.
"Nu mai trebuie sa fie impozitat nici concediul pentru ingrijirea copilului bolnav. In momentul in care tu soliciti sprijinul statului pentru ca ai o problema medicala e nedrept statul iti ia 10%", a concluzionat Paliuc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<