Prin urmare, angajatii trebuie sa isi cunoasca drepturile pe care au referitor la acordarea concediului medical, asa cum angajatorii trebuie sa cunoasca si sa respecte obligatiile care le revin in acest sens.
1. Salariatii nu pot renunta la dreptul la concediu de odihna
Potrivit art. 144 din Codul Muncii, dreptul la concediu de odihna nu poate constitui obiectul unei cesiuni, renuntari sau limitari. Aceasta prevedere are doua implicatii majore.
In primul rand, angajatul nu poate renunta la zilele de concediu de odihna care ii revin in conformitate cu prevederile legale si prevederile contractului individual de munca.
In al doilea rand, neefectuarea concediului de odihna nu poate fi compensat in bani, de catre angajator. Compensarea in bani a CO este legala numai in cazul incetarii contractului individual de munca, deoarece atunci dreptul nu mai poate fi efectuat in natura.
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
2. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media drepturilor salariale si se acorda cu cel putin 5 zile inainte de CO
Conform art. 150 din Codul Muncii, salariatii beneficiaza de o indemnizatie de concediu.
Cuantumul indemnizatiei de concediu reprezinta media zilnica a drepturilor salariale rezultate prin insumarea salariului de baza, a indemnizatilor si a sporurilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul de odihna, multiplicata cu numarul zilelor de concediu.
Atentie! Valoarea indemnizatiei astfel calculate nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Suma indemnizatiei de CO include, dupa caz, sporurile de vechime, indemnizatie de conducere, sporul de izolare sau spoerul pentru conditii grele.
Angajatorul are dreptul la plata indemnizatiei de CO cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu, conform art. 150, alin. (3) din Codul Muncii.
3. Durata concediului se negociaza, dar nu poate fi mai mica decat cea prevazuta de lege
Durata concediului de odihna se negociaza la incheierea contractului individual de munca sau la semnarea contractului colectiv de munca. Aceasta se va negocia in functie de vechime, specialitate sau specificul activitatii.
Conform legii, salariatii incadrati in grade de invaliditate au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 3 zile, iar salariatii nevazatori, cu o durata de 6 zile.
De asemenea, salariatii care isi desfasoara activitatea in conditii deosebite beneficiaza de concedii de odihna suplimentare de minimum 3 zile pe an.
4. Concediul de odihna intrerupt de suspendarea de drept a CIM se reia in conditiile legii
Daca CIM se suspenda, in timpul efectuarii concediului de odihna, pentru incapacitate temporara de munca, concediu de maternitate, concediu de risc maternal, concediu pentru ingrijirea copilului bolnav, CO se intrerupe.
Salariatul va efectua restul zilelor de concediu de odihna dupa ce inceteaza situatia respectiva.
Daca situatia de incapacitate temporara de munca se mentine pe durata intregului an calendaristic, angajatorul are obligatia de a acorda concediul anual intr-o perioada de 18 luni , incepand cu anul urmator anului in care salariatul s-a aflat in concediu medical.
5. Retinerea indemnizatiei de CO nu se poate face decat in baza unei hotarari judecatoresti definitive
La incetarea contractului individual de munca din initiativa sau culpa salariatului, daca se constata ca acesta a efectuat mai multe zile de concediu decat cele corespunzatoare perioadei in care a lucrat, angajatorul are dreptul la restituirea indemnizatiei de CO.
Asadar, daca angajatul a depasit limita zilelor proportionale cu timpul efectiv lucrat, acesta poate sa restituie indemnizatia de buna boie. In caz contrar, angajatorul poate sa ii retina indemnizatiea de CO, dar numai in baza unei hotarari jduecatoresti definitive si irevocabile.
Atentie la faptul ca, in sectorul bugetar, legea reglementeaza in mod expres cazurile in care salariatul este obligat la restituirea indemnizatiei de concediu de odihna.
In sectorul privat, restituirea indemnizatiei de CO poate fi negociata, cu atat mai mult in cazul in care incetarea CIM nu intervine din initiativa sau culpa angajatului.