legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Concediu de risc maternal VS Concediu de maternitate. Indemnizatia de risc maternal VS Indemnizatia de maternitate

Indemnizatia de risc maternalConcediul si indemnizatia de risc maternalconcediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Concediu de risc maternal

Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Dreptul la concediul de risc maternal se acorda conform cu prevederile OUG nr. 96/2013 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata  cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004 pentru salariatele gravide, lauze sau care alapteaza.

Nu uitam faptul ca in vederea asigurarii securitatii si sanatatii in munca a salariatelor gravide si/ sau mame, lauze sau care alapteaza, regulamentele interne ale unitatilor trebuie sa contina masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a acestora, conform cu prevederile OUG nr. 96/2003 si alte celorlalte acte normative in vigoare.


Indemnizatia de risc maternal

Indemnizatia de risc maternal este reglementata de art. 31 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.


Cuantumul indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza.

Indemnizatia de risc maternal se plateste salariatei, la cerere, pe baza certificatului medical care se elibereaza de medicul de familie sau de medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii

Nu uitati faptul ca salariatele gravide, lauze si care alapteaza nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte.


Concediul de maternitate

Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.


Indemnizatia de maternitate

Indemnizatia de maternitate se calculeaza dupa urmatoarele reguli generale:


I. Se constituie baza de calcul din ultimele 6 luni inaintea lunii de acordare a concediului medical. Stabiliti pe de o parte numarul de zile lucrate pentru care s-a calculat CCIASS, dar si numarul zilelor lucratoare de concediu medical. Totalizati numarul zilelor identificate in cele 6 luni luate in calcul.
II. In acelasi timp se identifica pentru lunile respective nivelul veniturilor salariale la care s-a calculat CCIASS pentru persoana respectiva.
Totalizati veniturile pentru cele 6 luni luate in calcul.
III Se calculeaza media zilnica a veniturilor impartind totalul veniturilor la numarul total de zile stabilit la punctul I.
IV. Se calculeaza indemnizatia propriu-zisa inmultind media zilnica de la pct. III cu numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical, la care se aplica procentul de 85%.
Rezultatul reprezinta indemnizatia de maternitate bruta.


Surse:
OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Memorator Legislatia Muncii, editura Rentrop&Straton, autor: Consilier Juridic Gabriela Dita 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Indemnizatia de risc maternalConcediul si indemnizatia de risc maternalconcediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 15 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Concediu de risc maternal VS Concediu de maternitate. Indemnizatia de risc maternal VS Indemnizatia de maternitate Nota: 4.5 din 5 - 11 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deplasare salariati in Franta. Incadrare in detasare transnationalaIntrebare: Daca delegatia externa ptr munca de max 1 luna de la o SC din Romania la o SC in Franta, se considera detasare transnationala si se solicita de tara ex.Franta documentul A1? Subordonarea ramane fata de SC din Romania,cheltuelile salariale si diurna se suporta de SC din Romania. De ce se solicita A1 acolo, si daca in acest caz autoritatile romanesti (ITM, ANAF) poate reconsidera delegatia ca si detasare,cu consecinte evident nefaste,salarii,diurne,taxe etc ptr. SC din Romania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Invatamant hibrid. Zile libere pentru parintiIntrebare: Avem o salariata al carei copil (cu varsta mai mica de 12 ani) este inscris la scoala care a adoptat sistemul hibrid. Astfel minorul este 1 saptamana la scoala, urmata de 1 saptamana in care participa la cursuri online. Poate beneficia salariata de Zilele libere supraveghere copii in saptamana in care minorul participa la cursuri online sau aceste zile se acorda numai in situatia in care scoala isi suspenda/limiteaza activitatea din cauza unor cazuri de Coronavirus confirmate la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]