Decizia de concediere
Editorial - Gabriela Chirazof
Decizia de concediere este actul unilateral al angajatorului prin care se dispune incetarea contractului individual de munca.
Potrivit dispozitiilor art. 74. alin. (1) din Codul muncii „Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.”
Angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere cu respectarea termenelor expres prevazute de lege. Astfel, se disting urmatorele situatii:
250 Modele Fise de Post
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
- In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
- Pentru situatia prevazuta de art. 61 lit. a) din Codul muncii, decizia se emite in termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsirea faptei.
- In situatia concedierii salariatului care indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii, concedierea se poate face oricand din ziua in care a indeplinit cele doua conditii in mod cumulativ.
Sub sanctiunea nulitatii absolute decizia se emite in forma scrisa si trebuie sa cuprinda:
-motivele de fapt si de drept care determina concedierea;
-durata preavizului;
-pentru cazul concedierii colective, durata criteriile de stabilire a ordinii de prioritati la concediere;
-lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care in care salariatii urmeaza sa opteze pentru ocuparea unui astfel de loc de munca potrivit art. 64 din Codul muncii;
-termenul si instanta judecatoreasca la care poate fi atacata.
In cazul concedierii disciplinare, alaturi de mentiunile prevazute in paragraful anterior, decizia trebuie sa cuprinda si motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea.
Totul despre concediere pe www.concediere.ro